Un projecte amb participació del BSC rep 8 milions d'euros de la UE per millorar el control de la qualitat de l'aire a Europa

25 Octubre 2021

El projecte RI-URBANS se centrarà en nanopartícules i material particulat atmosfèric, les seves mides, constituents, fonts i precursors gasosos.

Busca implementar noves eines de servei que contribueixin a millorar la qualitat de l'aire a les ciutats europees.

El projecte finançat per la Comissió Europea, RI-URBANS, s'ha llançat oficialment amb l'objectiu de proporcionar eines de servei avançades d'infraestructures de recerca atmosfèrica per avaluar millor la qualitat de l'aire a Europa. RI-URBANS reuneix a onze ciutats i vint socis de tot Europa en el seu objectiu d'implementar observacions avançades de monitorització de la qualitat de l'aire en ciutats i punts d'accés industrials.

El Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC) participa en aquest projecte que està coordinat per l'Institut Espanyol d'Avaluació Ambiental i Investigació de l'Aigua (IDAEA-CSIC) i la Universitat de Hèlsinki (UHEL), i liderat per Xavier Querol ( IDAEA-CSIC) i Tuukka Petäjä (UHEL).

El departament de Ciències de la Terra del BSC desenvoluparà un inventari d'emissions d'alta resolució de partícules ultrafines per a la ciutat de Barcelona i l'avaluarà combinant l'ús d'observacions amb tècniques de modelatge a escala de carrer.

"Aquesta és una oportunitat d'or per aplicar la recerca avançada en qualitat de l'aire per avaluar els efectes en la salut de la contaminació atmosfèrica i polítiques rendibles per reduir-la, no només per als contaminants atmosfèrics convencionals sinó també per als no regulats", assegura el investigador i coordinador de RI-URBANS Xavier Querol.

Per dur a terme la seva estratègia, RI-URBANS (sigles de Research Infrastructures Services Reforcing Air Quality Monitoring Capacities in European Urban & Industrial AreaS) se centrarà en les nanopartícules ambientals i el material particulat atmosfèric, les seves mides, constituents, contribucions de fonts i precursors gasosos, avaluant paràmetres nous de qualitat de l'aire, contribucions de la font i els seus efectes sanitaris associats per demostrar el valor afegit europeu de la implementació d'aquestes eines de servei.

"El projecte reuneix xarxes locals de control de la qualitat de l'aire i infraestructures europees d'investigació sobre composició atmosfèrica (ACTRIS i IAGOS). Això permet la interacció bidireccional per desenvolupar i posar a prova noves eines de servei i harmonitzar els fluxos de dades en entorns urbans reals amb una cobertura paneuropea ", explica el professor i coordinador de RI-URBANS Tuukka Petäjä.

RI-URBANS també millorarà el modelatge i els inventaris d'emissions per a l'avaluació de polítiques i implementarà cinc projectes pilot en nou ciutats (Atenes, Barcelona, ​​Birmingham, Bucarest, Hèlsinki, Milà, París, Rotterdam-Amsterdam, Zuric) per demostrar aquestes solucions per a la qualitat de l'aire avançada. sistemes de seguiment i avaluació de l'exposició humana.

Per obtenir més informació, visita la pàgina web del projecte en CORDIS o segueixi a @RI_URBANS en els comptes de xarxes socials de Twitter i LinkedIn.

 

Peu de foto: Les eines de servei avançades de RI-URBANS milloraran el control de la qualitat de l'aire a les ciutats europees | Font: Pixabay