Visites en femení per a escoles de primària

Oferim visites al superordinador MareNostrum a aules de tercer a sisè de primària per explicar als més petits què són i per a què serveixen els superordinadors de forma lúdica i en femení.

Són visites gratuïtes de dues hores de durada amb vuit jocs perquè els més petits aprenguin què és un superordinador, per a què serveix, qui el fa servir i els conceptes bàsics del món de la computació i el pensament computacional.

De la mà d’educadores “científiques”, els alumnes entenen què vol dir programar i donar instruccions a un ordinador, juguen a simular el fons marí i posen a prova les avantatges del càlcul en paral·lel, que és el mètode que utilitzen els superordinadors per obtenir resultats de manera més ràpida. També descobreixen la importància de les dades per comprendre el nostre entorn, la connectivitat i l’eficiència energètica.

Durant aquestes visites, aptes per a nens i nenes, els alumnes estan constantment rodejats de referents femenins. L’objectiu d’aquesta presència àmpliament majoritària de dones al voltant del superordinador és fer-los arribar el missatge que la tecnologia és també cosa de dones.

Una de les peces clau de la visita és la cançó MareNostrum del grup Macedònia, en què les integrants de la banda són “científiques” que fan servir el superordinador per fer descobriments. No us oblideu d’escoltar-la abans de venir a fer la visita!!! Un cop arribeu a casa nostra, la tornarem a escoltar, la cantarem i la ballarem junts.

Una altra peça, animada per SuperGeek, la mascota del BSC, és aquest vídeo on s'explica què és, per a què serveix i qui utilitza un superordinador.

Durant la visita, primer seran els estudiants els que intentaran contestar les preguntes de SuperGeek i després podran escoltar les respostes que els donen Marta Martínez, presidenta d'IBM Espanya; Pedro Duque, Ministre de Ciència, Innovació i Universitats, i Mariangela Marseglia, Directora General d'Amazon a Itàlia i Espanya, fent servir un llenguatge didàctic i molt proper.

Aquestes visites formen part del projecte de divulgació científica “Som investigadores”, amb el qual des del BSC volem contribuir a augmentar l’interès de l’alumnat per les matèries STEM (acrònim en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) i, de manera molt especial, el de les nenes.

Combatre la bretxa de gènere en el camp cientificotècnic és un dels objectius d’aquest programa, que duem a terme gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona.

Demana la teva visita aquí: visitesprimaria [at] bsc [dot] es

Ajuntament de Barcelona - Barcelona Supercomputing Center Ajuntament de Barcelona - Barcelona Supercomputing Center