Iniciatives de Recursos Humans i Reconeixements - HRS4R

El Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS) és el principal centre de supercomputació d’Espanya. En les seves instal·lacions hi ha MareNostrum, un dels supercomputadors més potents d’Europa. El centre també és membre de primer nivell de la infraestructura distribuïda de supercomputació europea PRACE. La missió del BSC és investigar, desenvolupar i gestionar les tecnologies de la informació per tal de facilitar el progrés científic. El BSC combina sota un mateix sostre la prestació de serveis d’HPC i R+D tant en Ciències de la Computació com en Ciències de la Vida, Ciències de la Terra i Enginyeria. Actualment compta amb més de 1000 empleats de 60 països.

Estratègia de Recursos Humans per a persones investigadores

El BSC-CNS està compromès amb els principis de la Carta Europea per a persones Investigadores i el Codi de Conducta per la Contractació de personal Investigador i va signar la Declaració de Compromís el 2013. Amb l’estratègia de Recursos Humans per a Investigadors, el BSC-CNS vol seguir mantenint el millor marc i entorn per a l’excel·lència en recerca, mantenint-la i millorant-la mitjançant l’adopció de les millors pràctiques i estàndards internacionals d’alta qualitat.

L’«estratègia de recursos humans per a persones investigadores» dona suport a les institucions de recerca i a les organitzacions de finançament a l’hora d’aplicar la Carta i el Codi en les seves polítiques i pràctiques. L’aplicació concreta de la Carta i del Codi per part de les institucions de recerca les farà més atractives per les persones investigadores que busquen una nova feina o un amfitrió pel seu projecte de recerca. Finançar les organitzacions que apliquen els principis de la Carta i del Codi contribuirà a dotar de més atractiu tant els seus sistemes nacionals de recerca com l’espai europeu de recerca en general. El logotip «Excel·lència en Recursos Humans d’Investigació» identifica les institucions i organitzacions com a proveïdors i promotors d’un entorn de treball estimulant i favorable.

Al 2015, el BSC va rebre el premi a l'Estratègia de Recursos Humans per a persones investigadores (HRS4R) de la Comissió Europea, que reconeix el compromís del BSC amb els Principis de la Carta Europea de personal Investigador i el Codi de Conducta per la Contractació de personal Investigador. A més, compromet al BSC a un pla d'acció per a millorar les seves capacitats i desenvolupament en una àmplia gamma de qüestions de formació, reclutament i gènere. 

A l'Abril del 2017, vàrem enviar l'avaluació provisional i vam rebre els següents comentaris dels avaluadors externs: l'organització avança amb accions adequades i de qualitat tal com les descriu el seu pla d'acció. Això mostra que el HRS4R està encara més integrat. 

Al 2020, vàrem treballar en l'avaluació de la renovació i disseny del nou pla de projecte per al 2021-2023. Vam rebre la visita in-site el maig de 2021; a causa de les restriccions per la COVID, es va realitzar en línia. Els avaluadors van acceptar la renovació, ja que el BSC estava progressant amb accions adequades i de qualitat.

Durant els últims anys, hem posat en marxa diverses iniciatives recollides en el nostre Pla d'Acció, que se centra a consolidar unes directrius obertes, transparents i basades en el mèrit (OTM-R) en tots els processos de contractació. També ens hem centrat en augmentar el coneixement de la normativa tant a nivell intern com europeu i nacional, millorar la comunicació interna, millorar contínuament el desenvolupament professional (des de la formació i l'avaluació del rendiment fins a l'orientació professional) i reforçar les activitats relacionades amb el gènere per promoure la igualtat d'oportunitats. Gairebé totes les accions s'han completat, tot i que algunes s'han prorrogat a causa de la naturalesa inherent de les mateixes. Algunes s'han endarrerit a causa de canvis en les prioritats estratègiques del centre, limitacions de recursos o circumstàncies imprevistes que han afectat la nostra capacitat per dur-les a terme.

Mentre preparàvem la renovació, vam realitzar una anàlisi exhaustiva de les accions realitzades fins a la data i vam recollir l'opinió de la nostra comunitat. El març de 2024, vam realitzar una enquesta centrada en diversos aspectes de l'HRS4R. A continuació, vam analitzar els resultats de l'enquesta amb sis grups de discussió que representaven tots els nivells professionals i departaments de l'organització. Aquestes reunions de grups focals van generar idees i propostes de noves accions per al període 2024-2027:

  • Enginyers/es Investigador/es
  • Estudiants de Doctorat (PhD Students)
  • Investigadors/es Postdoctorals (Postdoctoral Researchers)
  • Responsables d'Equip
  • Personal de Suport
  • Comité d'Igualtat

A més, vam dur a terme un estudi conegut com el "recorregut del personal" (Staff Journey), en el qual vam analitzar les experiències dels membres del personal des del moment en què van saber per primera vegada de l'existència del BSC fins a la seva decisió de participar en un procés de selecció i, en última instància, la seva sortida de l'organització. La informació obtinguda d'aquest exercici va destacar els principals punts febles de la trajectòria del personal al BSC, cosa que ens va ajudar a identificar noves mesures que calia aplicar en el proper pla del projecte. El Consell d'Administració també va participar en aquesta iniciativa.

L'objectiu d'aquest estudi i del Staff Journey era proposar idees per a les noves accions del pla per al 2024-2027. L'objectiu final d'aquest pla d'acció es definirà en un procés inclusiu i obert, en el qual participaran diversos grups de focus i el comitè directiu amb representants de totes les categories, àrees i funcions professionals de recerca.

El comitè directiu de HRS4R va revisar tota la informació i va dissenyar el pla del projecte per al 2024-2027, que va ser aprovat per la junta executiva el 20 de juny de 2024.

Així, es va enviar tota la informació del procés de renovació del pla d'acció al lloc Web EURAXESS.

És un projecte extens i ambiciós amb els següents aspectes destacats:

  • Enfortiment de la Diversitat i la Inclusió.
  • Reactivar la contractació i el desenvolupament professional.
  • Potenciar la formació i el desenvolupament professional.
  • Promoure el benestar de la comunitat i l'eficiència organitzativa.

Aquest pla d'acció està compromès amb els principis de la Carta Europea d'Investigadors i el Codi de Conducta per a la Contractació de personal Investigador, i les accions proposades es realitzaran entre el 2024 i el 2027. Després d'aquest període, el pla tornarà a ser revisat per un comitè extern, que realitzarà una auditoria d'avaluació, i el BSC ajustarà, si és necessari, el mateix pla d'acció proposant noves accions per al següent període de 3 anys. Cada 3 anys es farà l'avaluació externa imparcial i independent per tal de garantir que el logotip HRS4R es pugui utilitzar com a prova de les pràctiques de Recursos Humans del BSC.

 

Resums executius de HRS4R: plans del projecte: 

 

BSC HR Strategy for Researchers Action Plan 2015 - 2016

BSC HR Strategy for Researchers Action Plan 2017 - 2020

 
 
informació oberta, transparent i basada en mèrits (OTM-R):