Mercè Crosas, elegida nova presidenta del Comitè de Dades del Consell Científic Internacional

06 Novembre 2023

La directora de Ciències Socials Computacionals del BSC és la primera dona que dirigeix CODATA des de la seva creació el 1966

Mercè Crosas, directora de Ciències Socials Computacionals del Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), ha estat escollida nova presidenta de CODATA, el Comitè de Dades del Consell Internacional de la Ciència (ISC), durant l'Assemblea General celebrada a Salzburg i en línia els dies 27 i 28 d'octubre. Crosas és la primera dona que presideix el CODATA des de la seva creació el 1966.

La missió de CODATA és connectar dades i persones per fer avançar la ciència com a bé públic global, promovent la col·laboració internacional per desenvolupar Ciència Oberta, així com millorar la disponibilitat i usabilitat de les dades per a totes les àrees de recerca.

Mercè Crosas és des del 2023 la responsable de Ciències Socials Computacionals del BSC, un nou programa que té com a objectiu facilitar l'ús de les dades i la computació a les ciències socials i les humanitats, i avançar en noves investigacions computacionals en aquests àmbits. Del 2021 al 2022 va ser secretària de Govern Obert de la Generalitat de Catalunya. Anteriorment, Crosas va ser directora de Ciència de Dades i Tecnologia a l'Institut de Ciències Socials Quantitatives de Harvard i Directora de Gestió de Dades de Recerca de tota la universitat.

“Em sento honrada i emocionada d'haver estat elegida presidenta de CODATA i de formar part de la comunitat CODATA. És un moment crucial per al paper de les dades, no només a la ciència sinó també per abordar els problemes de la societat, i en aquest moment, les responsabilitats i l'impacte de CODATA són molt rellevants", va afirmar Crosas.