La sisena edició de la Conferència Gago de política científica s'ha celebrat a Barcelona, organitzada pel Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación
S'ha presentat el Manifest de Barcelona per fomentar observatoris digitals globals responsables
El lliurament dels Gago Awards ha reconegut líders polítics i científics que han contribuït a l'avenç de la ciència i tecnologia europea
Les noves formes d'observació digital i governança als àmbits de la salut, l'urbanisme i el medi ambient han centrat les dues jornades de debat
La 6a edició de la Conferència Gago, un dels fòrums internacionals de debat més prestigiosos sobre política científica europea, ha finalitzat aquest dimarts a Barcelona després de dues intenses jornades de debat sobre noves formes d'observació digital i governança en què s'ha posat el focus en la importància d'enfortir la cooperació científica i tecnològica internacional per impulsar el desenvolupament social i econòmic a escala global.
Amb el títol "Com poden contribuir la supercomputació i l'ús de bessons digitals a forjar el nostre futur comú en temps de creixent incertesa i inestabilitat?", l'esdeveniment ha estat organitzat pel Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS ) juntament amb Ciència Viva, l'Agència Nacional de Portugal per a la Cultura Científica i Tecnològica, i s'ha emmarcat en els actes de la Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea en aquest segon semestre de 2023.
A la sessió final, en què s'ha destacat la importància que els polítics donin suport al coneixement científic per desenvolupar polítiques que millorin el benestar dels ciutadans, hi han participat la secretària d'Estat de Recerca, Raquel Yotti, el conseller d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal, el tinent d'alcalde i regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls, així com representants del BSC i de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que ha acollit la segona i darrera jornada de la conferència.
Manifest de Barcelona
Durant la primera jornada, celebrada dilluns al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) amb presència de destacats representants dels sectors acadèmic, empresarial, social, cultural i governamental de tot el món, es va presentar el Manifest de Barcelona per al foment d observatoris digitals globals responsables.
En un context de digitalització de les nostres societats i ús creixent de la intel·ligència artificial, el manifest, que va ser presentat per Manuel Heitor, director del Centre d'Innovació, Tecnologia i Investigació Política de la Universitat de Lisboa i antic ministre portuguès de Ciència i Tecnologia, aposta per un equilibri entre innovació i responsabilitat social i estableix set prioritats per garantir solucions ètiques i minimitzar les desigualtats.
Gago Awards
La jornada de dilluns es va tancar amb el lliurament de premis Gago Awards on European Science Policy, un guardó en honor al científic i polític portuguès José Mariano Gago, figura clau en el compromís científic europeu que dóna nom a la conferència. Els Gago Awards reconeixen líders inspiradors que han contribuït a l'avenç de la ciència i la tecnologia europea, millorant així el futur col·lectiu i la nostra prosperitat compartida.
Els premiats van ser el director del BSC. Mateo Valero; l'exministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia; l'exsecretària d'Estat de Recerca, Carmen Vela; l’exconseller d’Economia i d’Universitats de la Generalitat, Andreu Mas-Colell; l’exdirectora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Anna Omedes; i el director del centre de recerca finlandès Heureka, Per-Edvin Persson.
Ponències destacades
Va destacar la inspiradora xerrada de Manuela Veloso, directora de la divisió de recerca en intel·ligència artificial de JP Morgan i professora de la Universitat Carnegie Mellon de Pittsburgh (EUA), reconeguda internacionalment per la seva experiència en IA, aprenentatge automàtic i robòtica. En la seva conferència, enfocada en exemples diversos de finançament de projectes d'IA, Veloso va instar els investigadors a identificar els problemes de la societat que han de ser resolts i llançar-se a fer tot el necessari per aconseguir el finançament necessari per resoldre'ls.
També va ser interessant la intervenció de Virginia Dignum, catedràtica d'Intel·ligència Artificial Social i Ètica de la Universitat d'Umeà (Suècia). Dignum va subratllar la necessitat de concebre els models d'IA no com una cosa individual sinó social i va apel·lar a la responsabilitat dels científics perquè aquests sistemes, en què ens recolzem per prendre decisions socialment molt rellevants no reprodueixin els nostres biaixos i estereotips habituals.
Altres ponents destacats han estat Nicolaus Hanowski, cap del Departament de Gestió de Missions i Segments Terrestres de l’Agència Espacial Europea (ESA); Paulo Ferrão, director del Centre de Recerca en Innovació, Tecnologia i Política (IN+) de la Universitat de Lisboa; i Johanna McEntyre, directora associada de l'Institut Europeu de Bioinformàtica (EMBL-EBI).