El BSC i el CCCB coprodueixen l’exposició ‘IA: Intel·ligència Artificial’ per apropar aquesta revolucionària tecnologia al gran públic

18 Octubre 2023

El gran impulsor de la intel·ligència artificial ha estat la supercomputació, conjuntament amb el desenvolupament de nous algoritmes i la disponibilitat de grans quantitats de dades.

La mostra, que obre al públic el 18 d’octubre, fa un recorregut per la història, el funcionament, les possibilitats creatives i els reptes ètics i legislatius de la intel·ligència artificial avui, així com per les enormes oportunitats que presenta per a la recerca científica o biomèdica.

L’exposició al CCCB coincideix en el temps amb la posada en marxa al BSC del nou supercomputador MareNostrum 5, un dels més potents a Europa i el món, que augmentarà i accelerarà la capacitat de fer recerca amb intel·ligència artificial.

Mai abans una tecnologia havia crescut tan ràpidament i s’havia introduït de manera tan directa en les nostres vides com ho està fent la intel·ligència artificial. El Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) han produït conjuntament l’exposició ‘IA: Intel·ligència Artificial’, que explora la història, el funcionament, les possibilitats creatives i els reptes ètics i legislatius d’aquesta revolucionària tecnologia. La mostra es podrà visitar al museu barcelonès entre el 18 d’octubre de 2023 i el 17 de març del 2024.

La intel·ligència artificial preocupa i fascina. Amenaça i genera oportunitats. Té detractors i defensors. En aquest context de conversa pública i de dependència col·lectiva de la IA —podem prendre decisions sense ser assistits per la IA?—, l’exposició proposa aturar-nos, apropar-nos de manera entenedora a la intel·ligència artificial i obrir el debat sobre com es desenvoluparà en els propers anys.

L’exposició està comissariada per Lluís Nacenta, investigador en l'espai de confluència de la música, l'art, la tecnologia i la ciència, i compta amb l’assessoria científica de l’investigador del BSC i catedràtic de la UPC Jordi Torres.

Els temes principals que s’hi aborden són el paper de la IA en la vida quotidiana, les enormes oportunitats que presenta per a la recerca científica i biomèdica, la situació legislativa actual, els riscos de desinformació que en planteja l’ús generalitzat, els biaixos racials i de gènere que pot generar i el paper que té la IA en la creativitat artística i humana.

La mostra explora aquestes qüestions a través d’un recorregut que inclou obres de referència, testimonis de científics del BSC de referència internacional, i més d’una vintena d’instal·lacions que permetran al públic olorar flors ja extingides o posar veu a una composició musical creada amb IA.

‘IA: Intel·ligència artificial’ és una exposició coproduïda pel CCCB i el BSC, a partir d’una exposició itinerant original comissariada i organitzada pel Barbican Centre de Londres l'any 2019.

Supercomputació, el gran vector impulsor de la IA

D’entre totes aquestes obres emergeix una gran instal·lació audiovisual creada pel BSC, ‘Bilions d’operacions per segon’, que mostra com la supercomputació és el gran vector impulsor de la intel·ligència artificial, així com el seu potencial per accelerar la investigació científica gràcies al processament de grans quantitats de dades.

La instal·lació mostra, a través de la visió dels investigadors del BSC Fernando Cucchietti, Amanda Duarte, Victor Guallar, Oriol Jorba, Marta Melé, Alfonso Valencia i Marta Villegas, com la supercomputació i la IA permeten avançar en la resolució de problemes complexos com la construcció de ciutats més saludables, sostenibles i adaptades al canvi climàtic, el descobriment de nous fàrmacs i l’impuls a la investigació de malalties com el càncer o la identificació de materials de nova generació.

També hi destaquen algunes obres en la creació de les quals han participat els científics Maria Cristina Marinescu, Quim Moré i Maite Melero en col·laboració amb artistes. És el cas de ‘Maria CHOIR’, una instal·lació interactiva on una reproducció sintètica de la veu de la cantant Maria Arnal harmonitza en temps real allò que canta el visitant, formant així un cor híbrid humà-digital. O ‘Eco i l’oracle’, una instal·lació sonora en la qual un sistema d’IA combina rèpliques sintètiques de la veu del poeta Eduard Escoffet amb gravacions de vocalitzacions i respiracions que es distribueixen en un sistema multifocal d’altaveus.

L’exposició inclourà també un exhaustiu timeline interactiu amb les fites clau del desenvolupament i evolució de la intel·ligència artificial, que ha comptat amb l’assessorament de l’investigador del BSC i catedràtic de la UPC Ulises Cortés i l’investigador del BSC Darío García.

MareNostrum 5, el nou supercomputador del BSC

La mostra, a més, coincideix en el temps amb la posada en marxa al BSC del nou MareNostrum 5, un dels superordinadors més potents d’Europa i del món, amb capacitat de realitzar 314.000 bilions d’operacions per segon. MareNostrum 5 augmentarà i accelerarà la capacitat de fer recerca amb intel·ligència artificial a Europa, tot permetent nous avenços científics que ajudaran a resoldre desafiaments globals, com ara el canvi climàtic i l'avenç de la medicina de precisió.

El nou MareNostrum compta amb una partició especialment dissenyada per avançar en models d’intel·ligència artificial. Aquesta part de la supermàquina tindrà 4.480 xips d’última generació, d’uns 8 cm2, cadascun d’ells amb el doble de potència que tot el MareNostrum 1 instal·lat el 2005, que ocupava tota la capella de Torre Girona, uns 160 m2, i era en aquells moments el quart més ràpid del món.

COMISSARIAT DE LEXPOSICIÓ AL CCCB

Lluís Nacenta

Comissari de l’exposició “Intel·ligència Artificial” al CCCB, Lluís Nacenta és escriptor, músic i investigador en l’espai de confluència de la música, l’art, la tecnologia i la ciència. És llicenciat en matemàtiques, titulat superior en piano, màster en estudis comparatius de literatura, art i pensament i doctor en humanitats, amb una tesi sobre la repetició musical. De 2015 a 2017, ha estat cap de màsters i postgraus d’Eina, Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona; de 2018 a 2021, director d’Hangar, Centre de Producció i Recerca d’Arts Visuals.

Jordi Torres Viñals

Jordi Torres Viñals, assessor científic de l’exposició al CCCB, és Catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) amb una llarga trajectòria acadèmica en docència, gestió, transferència de la tecnologia i recerca. És autor i coautor de més de dues-centes publicacions d’investigació, com també de llibres sobre computació d’alt rendiment (HPC) i intel·ligència artificial (IA). Actualment és professor del grau en IA i de cursos de màster de la UPC. El 2005 es va unir al Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) com a part de l’equip fundador i responsable de recerca al Departament de Ciències de la Computació. La seva experiència i capacitat pedagògica l’han portat a ocupar, també, el càrrec d’assessor en HPC i IA a la direcció del BSC, amb la missió d’enfortir la comunicació i la divulgació de la recerca i la innovació que es duen a terme al BSC. Col·labora habitualment en mitjans de comunicació per parlar de l’impacte social de la HPC i la IA. Acaba de publicar el llibre La intel·ligència artificial explicada als humans (Plataforma Editorial).

www.jorditorres.org