Brasil i Europa signen un projecte innovador amb tecnologia RISC-V per a HPC

15 Abril 2024

Una col·laboració internacional permetrà al Brasil desenvolupar tecnologies de codi obert RISC-V per accelerar la recerca i el desenvolupament en les àrees de semiconductors i supercomputació

Empènyer els límits de la Computació d'Alt Rendiment (HPC) i la intel·ligència artificial és l'objectiu principal d’un nou projecte innovador que marca l'inici del camí cap al desenvolupament d'una Unitat d'Acceleració de Multiplicació de Matrius, integrada en un processador RISC-V.

La signatura d’un Memoràndum d'Enteniment (MOU, en anglès) consolida aquesta col·laboració entre l'Instituto ELDORADO, amb el suport d’investigadors de la Universitat de Campinas (UNICAMP), i el Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), un dels centres de supercomputació europeus més grans i pioner en el desenvolupament de l'estàndard obert RISC-V en xips.

La iniciativa forma part del Programa de Prioritat per a Interès Nacional (PPI-Softex) i està alineada amb el suport del Ministeri brasiler de Ciència, Tecnologia i Innovació (MCTI) en l'establiment de partenariats tecnològics entre el Brasil i la Unió Europea, reforçant l'intercanvi de coneixements i el suport a l'excel·lència en recerca i desenvolupament. Recentment, el Brasil es va convertir en Membre Premier de l'organització RISC-V International, la qual cosa reforça el compromís del país amb el desenvolupament tecnològic mundial.

Col·laboració per a la innovació

En el panorama en constant evolució de la Computació d'Alt Rendiment, els processadors RISC-V oberts prometen revolucionar la manera en què abordem les tasques computacionals. Aquests processadors, que segueixen un estàndard d'Arquitectura de Conjunt d'Instruccions obert, sense regalies i amb contribució global, estan guanyant rellevància per la seva personalització i escalabilitat. Ofereixen una flexibilitat i eficiència sense precedents en comparació amb les arquitectures propietàries tradicionals.

En aquest projecte, es desenvoluparà una Unitat d'Acceleració de Matrius basada en un processador que ofereix aquesta flexibilitat i alt rendiment. Treballant en col·laboració amb investigadors de la Universitat de Campinas, el BSC i ELDORADO ja estan discutint propostes d'arquitectures d'alt rendiment, reforçant el coneixement en RISC-V per a HPC.

El Memoràndum d'Enteniment marca el punt de partida d'un viatge col·laboratiu per abordar els desafiaments tecnològics complexos del segle XXI i donar forma al futur de la innovació, tant al Brasil com en l'àmbit mundial.