El programa Ecotendencies CosmoCaixa selecciona el projecte Mont-Blanc com un dels més innovadors

30 Maig 2012

La convocatòria “Moure informació” del programa Ecotendencies CosmoCaixa ha seleccionat el projecte europeu Mont-Blanc com un dels més innovadors.

El jurat, format per l’Àrea de Ciència, Recerca i Medi Ambient i l’Àrea d’Emprenedoria de “la Caixa”, l’Ajuntament de Barcelona (Barcelona Activa - Sectors Estratègics), Barcelona Digital Centre Tecnològic i l’Estudi Ramon Folch i Associats S.L, ha considerat Mont-Blanc com una de les propostes més innovadores, originals, diverses i amb més aportació ambiental entre totes les participants. En aquest sentit, el repte d’aquest projecte, liderat pel Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), és construir un prototip de superordinador basat en tecnologia mòbil, que és la més eficient des d’un punt de vista energètic.

Durant la presentació a les instal·lacions de CosmoCaixa, Àlex Ramírez, coordinador del projecte i cap d’equip d'Arquitectures Heterogènies al BSC-CNS, ha explicat breument l’abast de Mont-Blanc. Per a Ramírez, “el rendiment dels computadors està limitat, cada cop més, per l'energia consumida. En aquest projecte, explorem l’ús de tecnologies àmpliament utilitzades en dispositius mòbils per construir un nou tipus de computadors molt més eficient. Aquest premi és un reconeixement a la feina d'un consorci europeu i un equip multidisciplinar, que podrien canviar la forma com entenem els supercomputadors com ja va passar amb els microprocessadors a finals del anys 90”.

Al final de l’acte, els responsables dels 11 projectes seleccionats han participat en un debat sobre l’ús de les noves tecnologies per reduir l’impacte ambiental, que ha estat moderat per Miquel Huguet, Director del Centre de Serveis Científics i Acadèmics de Catalunya (CESCA).

Ecotendències CosmoCaixa és un espai de divulgació, reflexió i debat sobre els reptes ambientals actuals i futurs, impulsat per l'Obra Social "la Caixa". Se centra en les darreres tendències ambientals i les seves implicacions socials, econòmiques i polítiques. Cada curs (octubre - juny) es planteja un nou cicle sobre un tema específic, que es desenvoluparà al llarg de 3 ecotendències. Al primer cicle, al llarg del curs 2011/2012 es tracta la "mobilitat sostenible". Aquest cicle incorpora les 3 ecotendències següents: "la revolució del cotxe elèctric", "moure’s volant" i "moure informació". El projecte Mont-Blanc ha participat en la darrera sessió .idea, que té com a objectiu donar a conèixer projectes innovadors, que mostren solucions de mercat, aplicacions imaginatives i pràctiques.

 

El projecte Mont-Blanc

El projecte Mont-Blanc aglutina en un consorci paneuropeu  empreses tecnològiques i centres líders en supercomputació. Bull és el principal proveïdor de computació d’altres prestacions, ARM aporta processadors embeguts d’alt rendiment, mentre que Gnodal és la companyia que aporta una nova solució escalable i energèticament eficient. A més a més, el consorci compte amb els centres europeus de supercomputació principals de la iniciativa PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe), que lideren el desenvolupament d’aplicacions Exascale i software: Alemanya (Forschungszentrum Jülich, BADW-LRZ), França (GENCI, CNRS), Itàlia (CINECA) i Espanya (BSC). www.montblanc-project.eu