La nova màquina del BSC és el supercomputador més “verd” d’Europa

25 Juny 2018

Segons la llista Green 500, que mesura l’eficiència energètica dels supercomputadors més potents del món.

El flamant clúster POWER9 del Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación, s’ha revelat com la màquina més “verda” d’Europa, segons el rànquing Green500, que puntua els superordinadors més ràpids del món per la seva eficiència energètica.

La nova edició dels rànquings Top500 i Green 500 s’ha fet pública aquest matí en el marc de la fira de supercomputació SC que s’està celebrant a la ciutat alemanya de Frankfurt i que és la major cita anual del sector de la supercomputació a Europa.

Al rànquing Green500, el bloc POWER 9 del MareNostrum 4, que va entrar en operació el mes de maig i està bàsicament dedicat a la Intel·ligència Artificial, s’ha revelat capaç d’executar 11,865 bilions d’operacions de coma flotant per vat d’energia consumit (11.865 Gigaflops/Watt). Aquesta eficiència el situa a la posició número 9 del Green500, darrere sis superordinadors japonesos i dos ordinadors nord-americans. El bloc de propòsit general del MareNostrum 4 ha quedat situat a la posició 41.

Pel que fa als resultats del rànquing Top500, que avalua els superordinadors per la seva rapidesa executant el programa Linpack, el clúster POWER9 del BSC ha quedat situat a la posició 255. El bloc de propòsit general de MareNostrum 4, que és la tercera vegada que apareix a la llista, ocupa la posició 22.

Després d’anys de lideratge xinès, el rànquing Top500 torna a ser encapçalat per un superordinador nord-americà, el Summit, de la mateixa arquitectura que el clúster POWER9 de MareNostrum 4 i propietat del Laboratori Nacional d’Oak Ridge.