CSIC i BSC estableixen la unitat associada Computational Geophysics Unit

09 Març 2023

La nova unitat impulsarà la investigació col·laborativa entre investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques i el BSC.

L'objectiu és fomentar l'intercanvi de coneixements i recursos en l’àmbit de la geofísica i dels perills naturals

El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i el Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) han posat en marxa una nova unitat associada, anomenada Computational Geophysics Unit, que combina l'experiència i els recursos de les dues institucions per portar a terme investigacions en l’àmbit de la geofísica i els perills naturals.

La nova unitat permetrà a l'equip investigador de les dues institucions compartir recursos i coneixements, aprofitant les eines de software i hardware de supercomputació disponibles al BSC, així com les dades que proporciona el CSIC per a col·laborar en projectes de recerca interdisciplinaris relacionats amb la geofísica. Per això se serviran de l'experiència en informàtica, física, matemàtiques i altres disciplines dels participants a la unitat.

Els investigadors Arnau Folch (CSIC) i Josep de la Puente (BSC) lideren la Computational Geophysics Unit, acabada d'estrenar, a través de la qual es podran sol·licitar projectes de recerca europeus de manera conjunta i treballar en temes d'interès comú com la iniciativa Destination Earth o programes de màster i doctorat.

El BSC és un centre de recerca líder a Europa en l’àmbit de la supercomputació, mentre que el CSIC és una institució de recerca de renom mundial amb experiència en una àmplia gamma de disciplines científiques, per la qual cosa aquesta col·laboració pot aportar un valor significatiu a la investigació geofísica.

"L'acostament de la geociència i el càlcul massiu permetrà aplicar tecnologies innovadores a desafiaments associats a la complexitat i magnitud dels riscos naturals de diferent naturalesa", ha indicat De la Puente.

Computational Geophysics Unit neix com a resposta a les sinergies i col·laboracions que ja es duien a terme entre personal científic dels dos centres en treballar en línies de recerca semblants, encara que amb perspectives i recursos diferents. Així, aquesta unitat associada representa una nova etapa en la col·laboració entre el CSIC i el BSC i ofereix un gran potencial per a futures investigacions i avenços en el camp de la geofísica.

"La creació d´un grup de recerca potent a nivell europeu ens permetrà en un futur proveir serveis de manera conjunta", ha conclòs Folch.