La nova era tecnològica requereix que el “núvol” sigui públic, sostenible i de proximitat

08 May 2012
L’investigador Jordi Torres explica els reptes del Cloud Computing en el terreny de la sostenibilitat i la seguretat 

Les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) i la societat en general, afronten una nova era i aquesta revolució passa per un Cloud públic, sostenible i de proximitat. Així ho ha explicat aquest matí Jordi Torres, investigador del Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) i catedràtic de la UPC Barcelona Tech en el marc de l’activitat “Barcelona Breakfast” dins del Cicle d’Eficiència Energètica organitzat pel Cercle per al Coneixement.

Segons Torres el Cloud Computing (computació en el núvol) i la capacitat d’extreure coneixement a partir d’una gran quantitat de dades (el que es coneix com a Big Data) plantegen reptes energètics però també d’accés a la informació.

Pel que fa a la sostenibilitat energètica l’investigador ha recordat que actualment s’estan fent molts esforços per optimitzar energèticament els Grans Centres de Procés de Dades (CPDs), el hardware o la càrrega del servidor, però també ha assenyalat que perquè el Cloud Computing sigui considerat “green”, els CDPs han de ser proveïts per energies renovables.

Per un altre cantó, Jordi Torres alerta sobre el fenomen de la deslocalització dels CPDs. Aquests centres sovint es traslladen a d’altres països amb l’objectiu de reduir els costos energètics, ja sigui perquè el cost de l’energia és menor o per l’ús de “free cooling”, aire exterior de temperatures més baixes enlloc de refrigeradors. Torres considera que la proximitat dels servidors als usuaris és “essencial” per garantir un major control i disponibilitat de la nostra informació. “En aquesta nova era”, afirma Torres, “les administracions públiques han de visualitzar la informació (entesa com a computació i emmagatzemament) com un servei bàsic essencial, tant com ho és l’energia”.