El BSC recull un Premi Nacional de Recerca per la col·laboració entre sector públic i privat en R+D

08 February 2012

Aquest guardó reconeix la llarga col·laboració entre el BSC-CNS i IBM, que ha donat fruits com el superordinador MareNostrum.

Barcelona, 8 de febrer de 2012.- El director del Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), Mateo Valero, i el director associat, Francesc Subirada, han recollit de mans del president de la Generalitat, Artur Mas, i el conseller del Premi Nacional al Partenariat públic-privat en R+D. La cerimònia ha tingut lloc al Teatre Nacional de Catalunya.

Aquest guardó, que atorga la Fundació Institució Catalana de Suport a la Recerca, reconeix la col·laboració en temes de R+D entre el BSC i IBM, una trajectòria que es remunta a l’any 2000, quan Valero dirigia el Centre de Paral·lelisme de Barcelona (CEPBA). Els primers esforços de cooperació entre les dues entitats van quedar palesos amb el supercomputador MareNostrum, actiu des de 2004 i actualitzat des de 2006, que està allotjat a la capella de Torre Girona del campus de la UPC. La col·laboració es va ampliar, el 2007, al projecte MareIncognito, per a l’estudi dels reptes del disseny d’una nova generació de superordinadors amb una potència de càlcul de més de 10 petaflops (10.000 bilions d’operacions per segon).

El Premi Nacional de Recerca al Partenariat públic-privat en R+I no té dotació econòmica i la seva finalitat és reconèixer les col·laboracions entre empreses públiques i privades en l’àmbit de la recerca i el desenvolupament a Catalunya. El premi consisteix en una figura de l’escultor Antoni Boleda.

La resta de reconeixements de la Fundació Institució Catalana de Suport a la Ciència són: Jordi Galí, Director del Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI) i professor de la Universitat Pompeu Fabra, ha estat Premi Nacional de Recerca 2011; Núria López, ha estat reconeguda amb el Premi Nacional de Recerca al Talent Jove; el Premi Nacional de Comunicació Científica ha anat al programa Valor Afegit, de Televisió de Catalunya, mentre que el de Mecenatge Científic ha estat per a Pere Mir.

“Estem molt contents que la Generalitat hagi reconegut la nostra col·laboració amb IBM. Des del BSC sempre hem pensat que és fonamental establir aliances sòlides i estratègiques entre les administracions i el món acadèmic amb les empreses privades, perquè és determinant en el creixement i benestar de la nostra societat”, comenta Mateo Valero, director del BSC.

Sobre el Barcelona Supercomputing Center

El Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) allotja el superordinador MareNostrum així com un nombrós equip científic, que fa investigació a través de tècniques de computació avançada i desenvolupa eines de supercomputació d’utilitat per a la comunitat científica i la recerca en les empreses.

Amb aquesta finalitat, s’ha fet especial èmfasi en quatre àrees de la recerca: Ciències de la Computació, Ciències de la Vida, Ciències de la Terra i Aplicacions Computacionals en Ciència i Enginyeria. En el context d’aquesta aproximació multidisciplinària, el BSC compta amb un total de 350 investigadors i experts en HPC (High Performance Computing), dels quals 100 procedeixen de l’estranger.

El BSC és un consorci format per l’actual Ministeri d’Economia i Competitivitat (MINECO), el Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya. Barcelona Tech (UPC), i està dirigit pel catedràtic Mateo Valero.

A finals de 2011, el BSC va rebre la distinció de Centre d’Excel·lència Severo Ochoa pel Ministeri de Ciència i Innovació (MICINN) en l’apartat de Ciències Físiques i Enginyeries. El BSC va ser un dels vuit centres d’investigació espanyols a obtenir aquest reconeixement, que el consolida com un dels millors del món en la seva àrea d’investigació.

Per a més informació:

 

Sara Ibáñez – sara.ibanez@bsc.es

Telèfon: 93 413 75 14