La innovació, en clau de país

29 June 2015
M. Sardà

Catalunya disposa d'una àmplia xarxa de centres de recerca i investigació, amb excel·lents professionals, una indústria tradicional que es recolza en la innovació per millorar en competitivitat i créixer, i nombroses empreses emergents que obren nous camins amb la tecnologia en sectors clau per a l'economia catalana com ara el biomèdic, el farmacèutic i l'automoció.

Fins al 2012, pel que fa a recerca, desenvolupament i innovació, Catalunya estava situada al mateix nivell que altres regions europees avançades, i molt per sobre de l'Estat espanyol. Fins a aquell any, la producció científica del país representava el 30% del total de l'Estat i el 3% de la Unió Europea. La crisi, però, va dallar els avenços aconseguits en aquests camps i va provocar un retrocés del qual Catalunya encara no s'ha pogut recuperar. La crisi va fer caure la inversió privada un 1,2% i la procedent de fons de capital risc, fins a un 17%. Les dificultats per arribar al finançament privat, el feble apropament entre empresa i entorns de coneixement i l'aversió al risc dels inversors són només alguns dels entrebancs amb què s'ha de bregar constament en aquest sector.

Però, quin és l'estat de la innovació a Catalunya? Aquesta qüestió va centrar l'anàlisi dels convidats al debat Converses amb el Banc Sabadell, programa gravat dilluns passat i que El Punt Avui Televisió emetrà demà a les 10 del vespre. Com a convidats al debat, hi van assistir Enric Canela, catedràtic de bioquímica i biologia molecular a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona; Lluís Rovira, director de la institució dels Centres de Recerca de Catalunya (Cerca); Antoni Maria Grau, director general d'Indústria del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat; Francesc Subirada, director associat del Barcelona Supercomputing Center; Maribel Berges, directora financera i membre del consell de Spherium Biomed, del Grup Ferrer, i Francesc Fajula, director d'innovació de Banc Sabadell.

 

Seguir llegint aquí