Vuit col·laboradors del BSC participen en la Biennal Ciutat i Ciència de Barcelona

04 Junio 2021

El Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC) tindrà un paper molt actiu en la segona edició de la Biennal Ciutat i Ciència, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona i que enguany tindrà lloc del 8 al 13 de juny en un format híbrid.

En total, vuit investigadors i col·laboradors del BSC participaran en diferents activitats i ho faran des de diferents camps de la recerca. El primer a participar serà el científic computacional i investigador Leonardo Bautista, que acostarà a la ciutadania el “Blockchain: cadenes virtuals per a una veritable llibertat”, a través d’un taller, que tindrà lloc al vestíbul del carrer Comercial del Born Centre de Cultura i Memòria, el proper divendres 11 de juny, a les 22:00.

El director del departament de ciències de la Vida, Alfonso Valencia, debatrà sobre “L’ús responsable de les dades per fer front a la COVID-19”, amb Anna Schlegel (Procore Technologies) i Raquel Yotti (Institut de Salut Carlos III). El debat se celebrarà el proper 12 de juny, a les 19:30, a la plaça Ramon Torres Casanova.

“Els valors de la intel·ligència artificial” és el títol de la taula rodona en què José Ignacio Latorre, responsable del grup Quantum del BSC, discutirà l’ètica i els valors de la intel·ligència artificial perquè el món continuï sent humà, juntament amb Maite López Sánchez, investigadora en intel·ligència artificial de la Universitat de Barcelona (UB), i Marcel Cano, professor d’ètica, bioètica i competències interculturals de la UB. La taula estarà moderada per Júlia Pareto, filòsofa i investigadora en ètica, intel·ligència artificial i robòtica social, el proper 13 de juny a les 11:00, a la plaça Joan Coromines.

També el 13 de juny serà el torn de Josep Maria Martorell, director associat del BSC, i de Fernando Cucchietti, responsable del grup de pre i post processament de dades, que discutiran sobre “Bessons digitals en ciutats: una rèplica virtual de xarxes urbanes”. Aquest debat pretén donar a conèixer com els experts dissenyen projectes dirigits a ajudar la ciutadania a participar des de la seva pròpia llar en nous programes de desenvolupament en les comunitats locals. El matemàtic Mirko Degli Esposti aportarà la seva visió a com a coordinador del grup de treball sobre el projecte bessó de Bolonya i la periodista Cristina Sáez serà la moderadora. L’activitat se celebrarà a les 13:00 a la plaça Ramon Torres Casanova.

L’última activitat del Barcelona Supercomputing Center a la Biennal serà la taula rodona “Computació contra el canvi climàtic”. Francisco Doblas, director del departament de ciències de la Terra, Asun Lera St. Clair, col·laboradora del BSC en matèria de canvi climàtic, i el professor d’Investigació ICREA en Ecologia Computacional i Teòrica al Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), Frederic Bartumeus, explicaran com la modelització pot contribuir a identificar les estratègies més eficients per minimitzar l'escalfament global i adaptar-se als seus inevitables impactes. Sota la moderació de José Ramón Calvo, col·laborador del BSC, la trobada tindrà lloc el 13 de juny, a les 18:30, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).