Investigadors del BSC se sumen a la Nit Europea de la Recerca

20 Septiembre 2021

La Nit Europea de la Recerca, que se celebra a diferents ciutats europees per apropar la ciència als ciutadans, comptarà enguany amb la participació d'investigadors del Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación (BSC).

El Daniel Mira, investigador de l'àrea de tecnologies de propulsió (del departament de CASE), serà el primer a participar-hi, amb la seva xerrada "Tecnologies digitals per a la descarbonització: realitat o somni". Mira repassarà l’estat actual de les activitats de descarbonització a la Unió Europea per al sector aeronàutic i energètic, i com les eines digitals poden contribuir a aquests objectius, el proper 21 de setembre, a les 18h (Casa Golferichs).

L'endemà, el César González, investigador al BSC, parlarà de "Salvant vides! Definició de models 3D per a la determinació de molècules petites impossibles de descobrir per cap altre mètode". La xerrada divulgativa serà el 22 de setembre, a partir de les 21:00, al Centre Cívic Joan Oliver Pere Quart.

L'Ona de Gibert, investigadora a l'àrea de mineria de textos (departament de ciències de la vida), oferirà una microxerrada en què es preguntarà "Com serà el català del futur? La intel·ligència artificial aplicada al llenguatge". De Gibert introduirà el camp del processament del llenguatge natural i farem èmfasi en la importància del desenvolupament de la intel·ligència artificial per la superviviència de les llengües minoritzades en l’era digital. La seva participació serà el proper 23 de setembre, a partir de les 15:30h, a l'auditori Barrades.

L'àrea de Quantum, al departament de CASE, també tindrà representació a la Nit. L'investigador David López Núñez, donarà respostes a la pregunta "Com fer un ordinador quàntic? – La xerrada que no necessitaves". López s'endinsarà no només en la física quàntica sinó també en l'algorítmia, passant per criogènia, superconductivitat i tolerància a la frustració. L'escenari serà l'Auditori Barrades, el proper 23 de setembre, a les 19:30.