OneCareAI, la nova spin-off del BSC per transformar la prevenció de l'ictus mitjançant IA i rellotges intel·ligents
OneCareAI ofereix una tecnologia que aplica IA i supercomputació per detectar de manera primerenca el risc d'ictus a partir de dades d'electrocardiograma obtingudes amb rellotges intel·ligents
La tecnologia, desenvolupada al BSC en el marc del projecte Innostroke, té també potencial d'aplicar-se a malalties cardiovasculars, metabòliques i respiratòries.
L'ictus és una de les malalties de més impacte mundial que, només a Espanya, pateixen cada any 120.000 persones, de les quals moren al voltant de 25.000.
El Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) ha impulsat la creació de la nova spin-off OneCareAI, especialitzada en la detecció primerenca, personalitzada i en temps real del risc de patir un ictus. Amb la posada en marxa d'aquesta nova empresa derivada, el BSC reforça el seu compromís amb la innovació en salut digital, oferint una solució pionera que utilitza la supercomputació i la intel·ligència artificial per millorar la prevenció i el monitoratge d'una malaltia considerada la segona causa de mort, la tercera causa de discapacitat i una de les principals causes de demència al món.
OneCareAI transfereix així al mercat una tecnologia precisa i no invasiva que utilitza dades d'electrocardiograma (ECG) recollides de dispositius portables (wearables) com a rellotges intel·ligents i que incorpora informació sobre l'estil de vida del pacient a través d'una aplicació mòbil. Només a Espanya, cada any 120.000 persones pateixen un ictus, de les quals moren al voltant de 25.000 persones, segons dades del Ministeri de Sanitat.
"OneCareAI és una nova manera d'entendre la prevenció mèdica unint ciència, tecnologia i benestar personal per avançar-se a les malalties cerebrovasculars i millorar la qualitat de vida de les persones", assegura Davide Cirillo, cofundador d'OneCareAI i líder de la unitat de Machine Learning for Biomedical Research del departament de Ciències de la Vida del BSC. Tot i que OneCareAI s'enfoca inicialment en la prevenció de l'ictus, la seva tecnologia té potencial per estendre's a altres malalties cardiovasculars, metabòliques i respiratòries, cosa que obre un ventall d'oportunitats per a la seva escalabilitat i desenvolupament futur.
La tecnologia ha estat creada en el marc del projecte Innostroke i en el seu desenvolupament han participat perfils de disciplines diverses, com ara biotecnòlegs i enginyers informàtics, pertanyents als departaments de Ciències de la Computació i Ciències de la Vida del BSC. També hi han col·laborat investigadors de l'Institut de Recerca de l'Hospital Sant Pau de Barcelona, que han perfeccionat la capacitat predictiva d'aquesta tecnologia amb la incorporació de biomarcadors genètics i moleculars.
Una tecnologia pionera basada en IA i supercomputació
"La constitució d'OneCareAI és un pas decisiu per apropar la nostra tecnologia Innostroke als pacients. Aquesta solució ha estat desenvolupada aplicant tècniques avançades de supercomputació i IA per millorar la prevenció i monitorització de l'ictus de manera no invasiva", afirma Daniele Lezzi, cofundador d'OneCareAI, investigador senior del departament els seus inicis en el marc del projecte europeu AI-Sprint.
A diferència d'altres solucions ja existents, OneCareAI combina dades multiòmiques i patrons d'electrocardiogrames per oferir avaluacions de risc molt més completes i precises. A més, la seva tecnologia està dissenyada per ser compatible amb múltiples dispositius ja existents al mercat.
Aquesta tecnologia innovadora podria ser de gran utilitat a la clínica hospitalària, per millorar la gestió i el seguiment de pacients mitjançant processos d'estratificació de riscos; per a fabricants de dispositius mèdics, a qui aporta valor afegit integrant capacitats predictives en electrocardiogrames; o en plataformes de telemedicina, en facilitar l'automatització del diagnòstic.
Catorzena spin-off del BSC
OneCareAI es converteix en la catorzena spin-off impulsada pel BSC en els seus 20 anys de trajectòria. Un reflex del ferm compromís del centre per transformar el coneixement científic en impacte real per a la societat. Les tretze spin-offs anteriors donen feina a més de 380 professionals altament qualificats i han aconseguit captar més de 40 milions d'euros en inversió privada, consolidant un ecosistema innovador i amb gran projecció.
OneCareAI ha estat impulsada a més pel programa de transferència tecnològica de Mobile World Capital Barcelona, i ha rebut el suport d'ajuts nacionals i de les modalitats Producte i Innovadors del programa Indústria del Coneixement, promogut pel Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya. D’altra banda, el projecte Innostroke ha estat finançat pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i s'emmarca en l'Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial (ENIA).