Doble proposta del BSC al festival Tech&Play de Barcelona
Una experiència de realitat immersiva i una instal·lació analògica mostren el potencial de la supercomputació en un esdeveniment que apropa a la ciutadania les darreres innovacions tecnològiques
El Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) tindrà una presència destacada en la nova edició del Tech&Play, festival que busca apropar a la ciutadania les innovacions tecnològiques més capdavanteres de forma lúdica i educativa. L'esdeveniment tindrà lloc al recinte Fabra i Coats: Fàbrica de Creació de Barcelona entre el 25 i el 28 d'abril.
El festival Tech&Play, que aquest any explorarà àmbits com la robòtica, la Intel·ligència Artificial o les realitats immersives, entre d'altres, està organitzat per Mobile World Capital Barcelona i compta amb la col·laboració de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial del Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona, així com amb el suport d'empreses com Grup CaixaBank i Damm.
El BSC oferirà al públic assistent al festival dues experiències diferents que serviran per posar en relleu el potencial de la supercomputació com el gran motor del desenvolupament científic i tecnològic actualment i la seva capacitat per donar resposta als grans reptes globals amb l'objectiu de construir una societat del futur més humana i sostenible.
Experiència immersiva – Viatge al centre de la supercomputació
'Viatge al centre de la supercomputació' és una experiència immersiva en 360 º que permetrà conèixer els secrets del supercomputador MareNostrum 5, una de les màquines més completes i versàtils del món al servei de la comunitat científica que permetrà fer avançar la investigació en totes les àrees, gràcies a la seva capacitat de fer fins a 314.000 bilions de càlculs per segon.
Aquesta experiència immersiva de realitat virtual permetrà als visitants situar-se a l'interior de MareNostrum 5 i recórrer les diferents tecnologies i sistemes, guiats per una veu que explicarà com cadascuna pot ajudar a resoldre problemes científics diferents.
En un segon
Per la seva banda, 'En un segon' és una instal·lació artística analògica (pixel free), finançada per la Generalitat de Catalunya, que utilitza la metàfora del gra de sorra, element del qual s'extreu el silici necessari per produir xips d'última generació, per comparar la capacitat de càlcul del MareNostrum 5, amb un mòbil i la de la població de Catalunya i de tot el planeta.
Així, els càlculs que tota la població de Catalunya podria fer en un segon estan representats per uns grans de sorra que cal mirar amb lupa mentre que la sorra equivalent a la capacitat de càlcul del MareNostrum 5 ocupa més de 4 metres cúbics.