Visita del conseller de Recerca i Universitats: "El BSC és un centre d'excel·lència extraordinària que seguirà sent una aposta clara per al Govern"

13 Gener 2023

El conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal, ha visitat les obres d'instal·lació del nou supercomputador MareNostrum 5 i ha destacat la participació decisiva del BSC en la iniciativa del xip de fabricació europea

El conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal i Farreras, ha visitat aquest divendres les instal·lacions del Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) per primera vegada des que va prendre possessió del càrrec. Nadal ha posat en valor “el nivell d'excel·lència extraordinari en l'àmbit de la computació del centre, que seguirà sent una aposta clara de futur del Govern”.

Així mateix, el conseller ha destacat el fet que el BSC “sigui capaç de captar recursos més enllà de les aportacions basals de les administracions públiques, amb un creixement clar que se sustenta en els fons de caràcter competitiu captats en base a la tasca científica dels seus investigadors i investigadores”.

El conseller ha mantingut una reunió amb l’equip directiu del centre encapçalat pel director, Mateo Valero, el director associat, Josep M. Martorell, i l’assessor del BSC, Enric Banda; posteriorment, amb l’equip directiu del BSC i amb el rector de la UPC i membre del patronat del centre, Daniel Crespo, Nadal ha visitat les obres d'instal·lació del nou supercomputador MareNostrum 5 i l’actual supercomputador MareNostrum 4.

Nadal ha defensat que el Govern “seguirà responent a les necessitats del BSC per dotar-lo de recursos per a un creixement que es concreta en projectes de gran abast com ara el supercomputador MareNostrum 5 ara en construcció, la nova seu corporativa ja en funcionament o la participació decisiva en la iniciativa del xip de fabricació europea”.

Per la seva part, el director associat del BSC, Josep M. Martorell, ha destacat que MareNostrum 5 tindrà un valor estratègic de primer nivell, ja que permetrà al BSC esdevenir un element important del mapa europeu d'infraestructures científiques i planificar investigacions a llarg termini. En l’àmbit estrictament científic, Martorell ha recalcat la rellevància del “gran salt que suposa el MareNostrum 5 a nivell científic, ja que permetrà afrontar reptes que fins ara no estaven al nostre abast en àmbits com ara la medicina personalitzada, el canvi climàtic, la Intel·ligència Artificial o les noves fonts d’energia”.