Una competició internacional avalua eines d'intel·ligència artificial per ajudar en el pronòstic de casos de càncer

22 Octubre 2020
La competició CANTEMIST ha estat organitzada pel BSC en el marc del Pla TL de la SEDIA del Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital.

La competició internacional CANTEMIST (Cancer Text Mining Shared Task) ha demostrat la capacitat de la nova generació d'eines d'intel·ligència artificial (IA) per extreure i catalogar informació clínica que ajudi els metges a fer pronòstics de casos de càncer amb major precisió. La competició, que es va iniciar a l'abril i va finalitzar recentment, ha estat organitzada pel Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC) en el marc del Pla d'Impuls de les Tecnologies del Llenguatge (Pla TL) de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial (SEDIA) del Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital.

Durant aquest temps els equips participants han creat eines automàtiques capaces de localitzar en casos clínics mencions a la forma i les característiques dels tumors, i utilitzant tècniques d'IA els han catalogat segons la Classificació Internacional de Malalties per a Oncologia (CIE-o). Aquests sistemes superen la barrera a la qual s'enfrontaven sistemes anteriors en ser capaços d'utilitzar la informació escrita en els casos clínics i no només aquella prèviament codificada.

Els resultats d'aquesta tasca i l'accés sistemàtic i harmonitzat a la informació de la morfologia de tumors són claus per a prioritzar les indicacions terapèutiques en pacients de càncer, facilitar als metges el compliment de tractaments d'acord amb guies de pràctica clínica, així com el seguiment i evolució de pacients oncològics, incloent tant tumors comuns com tumors rars.

Martin Krallinger, coordinador del grup de Processament de el Llenguatge Natural del BSC i principal impulsor de la competició, es mostra molt satisfet dels resultats obtinguts i assegura que "s'ha aconseguit per primera vegada implementar i comparar sistemes que permeten accelerar i fer el procés de digitalització d'aspectes clau en oncologia i anatomia patològica de tumors. Això permet millorar el coneixement, gestió i anàlisi d'informació de pacients oncològics amb perspectives d'aprofitament de l'IA i data mining en el context del tractament personalitzat del càncer- medicina de precisió ".

Els sistemes generats durant la competició poden ara implementar-se per millorar l'estructuració i caracterització de biobancs de tumors, així com informes clínics de patologia de tumors. Segons l'opinió d'Alfonso València, Prof. ICREA i director del departament de Ciències de la vida del BSC, "aquest tipus de competicions no només fan avançar ràpidament camps de tecnologia específics en proveir-los de dades d'entrenament i avaluació, sinó que, a més, representen una garantia per als professionals i usuaris sobre la qualitat contrastada dels sistemes d'IA ".

A CANTEMIST han participat 25 equips de 16 països, incloent grups acadèmics i empreses com Bosch Center for Artificial Intelligence, Siemens Healthineers o Vicomtech Foundation, entre d'altres. Les eines presentades han estat avaluades per un comitè d'experts internacionals i el resultat de la competició es va donar a conèixer en el marc del congrés Iberlef, organitzat per la Societat Espanyola per al Processament del Llenguatge Natural. Els resultats de la competició i la descripció dels diferents sistemes es pot trobar a: https://temu.bsc.es/cantemist/

 

 

Peu de foto: Els membres de l'equip Vicomtech, guardonats amb el primer i segon lloc en diferents categories de la competició Cantemist.