Un estudi del BSC atribueix la manca de vent del 2015 als Estats Units a les altes temperatures d’una regió remota de l’oceà

18 Maig 2018

La revista especialitzada Journal of Geophysical Research publica l’estudi portat a terme pels investigadors del BSC.

Durant el primer trimestre de 2015, els Estats Units van patir un episodi global i continuat de baixa intensitat de vent en superfície. Aquest episodi va tenir un gran impacte en la producció d’energia eòlica i alguns parcs no van aconseguir prou volum de negoci per fer front al pagament dels seus deutes. Com a conseqüència, el seu valor empresarial va disminuir. Malgrat que la indústria va expressar el seu malestar, l’episodi no va rebre massa atenció per part de la comunitat científica i resta sense explicació.

La revista especialitzada Journal of Geophysical Research publica avui un article titulat “Investigating the effects of Pacific sear surface temperatures on the wind drought of 2015 over the United States” amb una anàlisi exhaustiva d’aquest episodi. Tant l’autor principal, Llorenç Lledó, com els seus col·laboradors, són membres del BSC (Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación) i de l’equip de coordinació del projecte Europeu S2S4E.

Els investigadors, que han generat una predicció retrospectiva, apunten a les altes temperatures de l’oceà Pacífic occidental com a principal causant de les anomalies observades en la intensitat de vent. I aquest no és un esdeveniment puntual, sinó que l’estudi demostra que la variabilitat en la intensitat de vent als Estats Units està dominada tant pel fenòmen de El Niño com per la temperatura en aquesta regió del Pacífic. La contribució del MareNostrum ha sigut clau en aquesta recerca, ja que totes les simulacions s’han dut a terme en aquest supercomputador gestionat pel BSC.

Llorenç Lledó, coautor del treball, explica que “aquest estudi ajuda les companyies energètiques a entendre per què el 2015 va tenir diversos mesos de vents fluixos” i posa de manifest “la rellevància d’aquest fenòmen climàtic, que té un impacte directe en la producció d’energia eòlica”.

La recerca que es duu a terme al BSC, en el marc del projecte S2S4E, te com a objectiu l’avaluació de l’impacte de les variacions climàtiques sobre les fonts d’energia renovable (sol, aigua i vent). La recerca en aquesta àrea ajudarà la indústria energètica a anticipar possibles discontinuitats en la producció d’electricitat a partir de fonts renovables.

Llegir article aquí: https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1029/2017JD028019

DOI https://doi.org/10.1029/2017JD028019