RISC2: un projecte europeu que promou la cooperació intercontinental per impulsar la supercomputació

04 Febrer 2022

RISC2 està coordinat pel Barcelona Supercomputing Center

La tecnologia reuneix els actors clau d'Europa i Llatinoamèrica

La supercomputació (HPC per les sigles en anglès) està en els fonaments dels avenços científics, industrials i socials que milloren la qualitat de vida de les persones a tot el món. El principal objectiu del projecte RISC2 - una xarxa per donar suport a la coordinació europeu-llatinoamericana en recerca sobre computació- és promoure i millorar la relació entre les comunitats científiques i industrials d'Europa i l'Amèrica Llatina, centrant-se en aplicacions i implementació d'infraestructures d'HPC.

Aquest projecte reunirà els principals interessats en la HPC, impulsant la interacció entre investigadors i responsables de polítiques a les dues regions. En enfortir la cooperació científica per a la innovació a Europa i l'Amèrica Llatina, ens beneficiarem de l'intercanvi de bones pràctiques a HPC.

“Actualment, la supercomputació és fonamental en diversos aspectes com ara la defensa, els negocis, la salut pública i la mitigació dels efectes del canvi climàtic. Tant a Europa com a Llatinoamèrica hi ha molt de talent en la matèria. Estem convençuts que, en impulsar el diàleg entre les dues regions, arribarem a una situació beneficiosa per a les dues parts. RISC2 és un mitjà per assolir aquest fi. M'entusiasma poder contribuir amb la meva experiència a aquest desafiament”, indica Fabrizio Gagliardi, recentment anomenat manager general del projecte RISC2.

El projecte RISC2 també inclou la creació d'un Observatori d’HPC i un full de ruta per a Europa i Amèrica Llatina. A més d'impulsar el desenvolupament de la ciència, la tecnologia i la innovació, aquest projecte contribuirà a implementar els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU, i abordarà diverses qüestions socials, industrials i mediambientals, com ara la seguretat energètica, les polítiques internacionals en matèria digital o el canvi climàtic.

Aquest projecte, coordinat pel Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), inclou 16 socis de 12 països: el Centre d'Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (Espanya); Forschungzentrum Jülich GmbH (Alemanya); Institut National de Recherche a Informatique et a Automatique i Bull Atos (França); Consorzi Interuniversitari (Itàlia); Universitat de Coimbra i INESC TEC (Portugal); Universitat de Buenos Aires (Argentina); Universitat Industrial de Santander- Centre de Supercomputació i Càlcul Científic (Colòmbia); Universitat de la República- Centre Nacional de Supercomputació (Uruguai); Laboratori Nacional de Computació Científica i Institut Alberto Luiz Coimbra de Postgrau i Investigació en Enginyeria (Brasil); Centre d'Investigacions i Estudis Avançats (Mèxic); Laboratori Nacional de Computació d'Alt Rendiment (Xile) i el Centre Nacional d'Alta Tecnologia (Costa Rica).

RISC2 és un Projecte finançat pel programa de recerca i innovació Horizon 2020, sota acord de subvenció amb número 101016478.