Reforçar la resiliència d'Europa davant de les amenaces emergents per a la salut

07 Juny 2022
IDAlert té com a objectiu abordar l'aparició i la transmissió de patògens zoonòtics mitjançant el desenvolupament de nous indicadors, sistemes innovadors d'alerta primerenca i eines eficients per als responsables de la presa de decisions, i mitjançant l'avaluació d'estratègies d'adaptació i mitigació per construir una Europa més resistent a les amenaces emergents per a la salut. El BSC forma part de l'equip de coordinació juntament amb la Universitat d'Umeå.

A mesura que el nostre planeta s'escalfa a causa del canvi climàtic, els brots de malalties zoonòtiques (malalties que es propaguen entre animals i humans) augmenten i s'expandeixen a noves parts del món, en particular a Europa. Les temperatures més càlides, les precipitacions més variables i la pèrdua de biodiversitat influeixen en la supervivència i propagació de patògens zoonòtics, i en la reproducció i ubicació geogràfica dels seus vectors, com ara mosquits o paparres.

Les crisis sanitàries passades i recents, inclosa la pandèmia de COVID-19, han demostrat que cal una preparació i una capacitat de resposta més sòlides i inclusives davant dels patògens propensos a epidèmies a nivell de la UE i a nivell mundial. IDAlert té com a objectiu abordar aquest desafiament mitjançant el desenvolupament d'una gamma d'eines i sistemes de suport a la presa de decisions per permetre que els responsables de la presa de decisions actuïn a temps amb respostes millors.

“El projecte ha triat un enfocament innovador de cocreació, participació i ciència ciutadana, involucrant les parts interessades des del principi per integrar les necessitats i abordar les bretxes, i una perspectiva d'One Health, reconeixent l'estreta connexió entre humans, animals i ambient, i l'augment de les malalties infeccioses”, diu Joacim Röcklov, coordinador del projecte IDAlert, Universitat d'Umeå (Suècia).

El projecte està codirigit per la professora ICREA Rachel Lowe, que dirigeix l'equip Global Health Resilience del BSC i és la directora executiva de Lancet Countdown a Europa, una nova col·laboració transdisciplinària que supervisa el progrés de la salut i el canvi climàtic a la regió. Al costat dels científics del clima, els enginyers de software i els experts en integració del coneixement del departament de Ciències de la Terra del BSC, l'equip Global Health Resilience duu a terme investigacions per desenvolupar una eina d'alerta primerenca per protegir Europa de malalties infeccioses existents, en augment i noves. Els investigadors del BSC també contribueixen al desenvolupament conjunt d'indicadors de risc de malaltia, tant per donar suport a protocols d'acció primerenca com per avaluar els impactes potencials de futures malalties infeccioses. A més, treballen en la difusió dels resultats del projecte a públic no acadèmic a través de butlletins de salut climàtica i estudis de cas desenvolupats amb actors de diferents punts d'interès, com ara les Agències de Salut Pública de Barcelona i Girona
 

IDAlert desenvoluparà nous indicadors climàtics i de salut (és a dir, per a virus que circulen entre aus silvestres i mosquits com el Virus del Nil Occidental) i mecanismes de monitoratge, incorporarà una perspectiva de desigualtat i informarà del desenvolupament de polítiques a tots els sectors, establint un nou estàndard en suport de polítiques i presa de decisions.

"IDAlert aportarà indicadors valuosos, científicament robusts i rellevants per a les polítiques al Lancet Countdown a Europa i ens permetrà fer un seguiment de l'impacte del canvi climàtic sobre el risc de malalties zoonòtiques mitjançant un enfocament One Health. Aquests indicadors ajudaran les parts interessades clau a dissenyar intervencions per protegir les comunitats vulnerables de les amenaces de malalties emergents a tot Europa", asegura  la professora ICREA Rachel Lowe, líder de l'equip Global Health Resilience dle BSC i directora executiva de Lancet Countdown a Europa.
 

Els sistemes de vigilància, alerta primerenca i resposta també es desenvoluparan i es faran accessibles a través d'una interfície que permeti una visualització fàcil i exploració de dades i resultats, la qual cosa simplificarà l'adopció de mesures eficaces i la contenció de brots.

IDAlert avaluarà els costos, l'efectivitat, els beneficis i la viabilitat política de les mesures i les estratègies d'adaptació per millorar la resiliència climàtica dels sistemes de salut a Europa. Finalment, el projecte analitzarà els aspectes socioeconòmics, investigant l'aparició, la transmissió i la propagació de patògens zoonòtics i les conseqüències de les polítiques climàtiques i de salut en diferents grups sociodemogràfics, d'alt risc i difícils d'assolir, i com la política pot ajudar a reduir aquests impactes.

La validesa de les eines i els mètodes desenvolupats en el projecte es demostrarà en punts crítics clau a Espanya, els Països Baixos, Grècia, Suècia i Bangladesh, que estan experimentant una ràpida transformació urbana i amenaces de malalties induïdes pel clima.

El projecte maximitzarà el vostre abast i es basarà en els vostres vincles amb l'Observatori Europeu del Clima i la Salut, la Plataforma Europea d'Adaptació al Clima Climate-ADAPT i Lancet Countdown a Europa per garantir la sostenibilitat a llarg termini, l'impacte de les polítiques i acceptació.

A través de les seves activitats i objectius, IDAlert contribuirà en última instància a polítiques climàtiques més sòlides, guiarà les autoritats en serveis de salut pública, veterinària i ambientals, i protegirà les poblacions a Europa de la transmissió i aparició de patògens infecciosos a causa del canvi climàtic.

Sobre IDAlert

IDAlert: eines de suport a la presa de decisions sobre malalties infeccioses i sistemes d'alerta per desenvolupar la resiliència climàtica davant les amenaces sanitàries emergents: iniciat oficialment l'1 de juny del 2022, és un projecte de 9,18 milions d'euros i té una durada de cinc anys. El projecte està finançat per la Comissió Europea sota el programa Horizon Europe amb l'Acord de subvenció número 101057554.

El consorci involucra 19 organitzacions de Suècia, Alemanya, França, Espanya, Grècia, Països Baixos, Itàlia, Regne Unit i Bangla Desh, amb experts líders mundials en una àmplia gamma de disciplines que inclouen zoonosi, epidemiologia de malalties infeccioses, ciències socials, intel·ligència artificial, medi ambient, economia i ciències ambientals i climàtiques.

Més informació:  www.idalertproject.eu