Reconeixements al director del BSC a Cuba per la seva aportació a la ciència cubana

23 Gener 2023

El director del Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) rep aquesta setmana dos reconeixements a Cuba.

D'una banda, avui serà nomenat Professor convidat de la Universidad Central "Marta Abreu" de las Villas, i per altra banda, ha estat elegit membre corresponent de l'Acadèmia de Ciències de Cuba.

Aquest darrer nomenament s'atorga a les persones vinculades a l'activitat cientificotècnica amb resultats rellevants i demostrats vincles i aportacions a la ciència cubana. I juntament amb Mateo, 16 personalitats més reben aquest reconeixement el proper 26 de gener en el marc del Simposi internacional “Ciència, ètica i humanisme en la lluita per la justícia social, el desenvolupament sostenible i la pau” organitzat per l'Acadèmia de Ciències de Cuba.

Amb aquesta ja són 10 les acadèmies de què el director del BSC és membre. Valero afirma que se sent “molt elogiat per aquests dos reconeixements que reafirmen la llarga col·laboració del BSC amb els països d'Amèrica Llatina en matèria de supercomputació. Són molts els projectes que hem compartit i seguirem treballant plegats per avançar en ciència i tecnologia i els seus usos lliures a Europa i Amèrica Llatina”.

En el marc d’aquests reconeixements, el director del BSC oferirà dues xerrades sobre supercomputació. Demà a la Facultat de Matemàtica, Física i Computació de la Universitadad Central "Marta Abreu" de las Villas i el proper 26 de gener participarà a la taula rodona organitzada per l'Acadèmia de les Ciències de Cuba sobre Ciència oberta i ètica en defensa de la humanitat”

Sobre Mateo Valero

El director del BSC compta amb els tres reconeixements més importants a nivell mundial: el premi Eckert-Mauchly, a Arquitectura de Computadors, atorgat per les societats ACM (Association for Computing Machinery) i IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), així com el premi Seymour Cray, en supercomputació, i el Premi Charles Babbage, en computadors paral·lels, tots dos guardons atorgats per l'IEEE.

També ha estat guardonat amb dos premis nacionals de recerca (Julio Rey Pastor, el 2001, i Leonardo Torres Quevedo, el 2006) i és membre de deu acadèmies científiques.

Per les seves significatives aportacions, és considerat com una de les persones que més ha contribuït a l'Arquitectura de Computadors en els darrers 25 anys a Europa. Ha publicat aproximadament 700 articles, ha col·laborat a l'organització de més de 300 Congressos Internacionals i ha impartit més de 600 conferències.

Té 10 reconeixements Honoris Causa. És Doctor Honoris Causa de la Chalmers University of Technology, Universitat de Belgrad, Universitat de Las Palmas de Gran Canària, Universitat Veracruzana, Universitat de Saragossa, la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat de Cantàbria, Doctor Honoris Causa electe de la Universitat de Granada, Doctor Honoris Causa del CINVESTAV, i de la Universitat Cristóbal Colón de Mèxic.

És fill predilecte del seu poble, Alfamén (Saragossa) i el 2005, el col·legi de la localitat va ser batejat amb el nom de CEIP Mateo Valero en honor seu.
 

Més informació aquí.