Premi Ciutat de Barcelona per a la investigadora Marta Villegas pels projectes de processament de llenguatge natural AINA I MarIA

30 Gener 2023

El Premi Ciutat de Barcelona en la categoria de ciències experimentals i tecnologia recau en aquestes iniciatives que busquen preservar el patrimoni lingüístic.

La investigadora del Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación Marta Villegas ha guanyat el Premi Ciutat de Barcelona 2022 en la categoria de ciències experimentals i tecnologia per la construcció i el desenvolupament dels models de processament de llenguatge natural per al català i el castellà, AINA i MarIA, respectivament.

El jurat considera que aquests projectes “representen un pas decisiu en la preservació del patrimoni lingüístic d’ambdues llengües en l’espai d’internet, així com un avenç en les tecnologies del llenguatge”.

Marta Villegas es mostra agraïda pel reconeixement i per “treballar en un camp apassionat, amb un equip extraordinari i un entorn immillorable com el BSC. AINA i MarIA exploren allà on el llenguatge i la Intel·ligència artificial es troben i ho fan en un moment en el que la recerca en aquest àmbit ha fet un salt disruptiu i ens permet fer coses abans impensables. Encara tenim molts reptes per endavant i, afortunadament, AINA i MarIA ens donen els medis necessaris per a assumir-los i assegurar el posicionament de les nostres llengües en el món digital i de la recerca”.

L’acte de lliurament de premis tindrà lloc el proper 15 de febrer en una cerimònia al Saló de Cent.

  • Nota de l’Ajuntament de Barcelona aquí.
  • Veure el vídeo de l'entrega de premis aquí.

Sobre Aina

AINA és un projecte liderat pel BSC que es basa en tecnologies de dades i intel·ligència artificial (AI) amb l’objectiu últim d’aconseguir que la tecnologia entengui i parli català, de manera que la ciutadania pugui participar plenament en el món digital en català.

AINA està impulsat per la secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya i s’emmarca en el Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) de la Nova Economia de la Llengua, del govern espanyol.

Informació relacionada:

Sobre MarIA:

MarIA és el sistema d’intel·ligència artificial massiu i expert en comprendre i escriure en llengua espanyola, creat al BSC a partir dels arxius web de la Biblioteca Nacional d'Espanya (BNE). Està i emmarcat i finançat amb el Pla de Tecnologies del Llenguatge de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial (SEDIA)

Informació relacionada aquí.