Pedro Sánchez subratlla al BSC l'aposta del Govern per convertir Espanya en líder europeu en supercomputació

10 Març 2023

"Compartim la vocació de convertir Barcelona en la veritable capital científica europea", ha remarcat el cap de l'Executiu.

El president del Govern espanyol, que ha visitat les instal·lacions del nou superordinador MareNostrum 5, ha apostat per reforçar l'autonomia estratègica de la UE

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha visitat aquest divendres les instal·lacions del superordinador MareNostrum 5, al Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), on ha subratllat el compromís de l'Executiu per convertir Espanya en líder europeu a supercomputació i reforçar l'autonomia estratègica de la Unió Europea com a eix prioritari per a la propera Presidència Espanyola de la UE.

“Aquest projecte exemplifica la nostra aposta de país pel sistema de R+D+i com a vector de creixement per a Espanya. Després d'una dècada perduda amb manca de recursos econòmics, ara comptem amb el marc normatiu idoni, una Llei de Ciència que dóna estabilitat i certesa als investigadors i les investigadores”, ha destacat el cap de l'Executiu.

El superordinador MareNostrum 5, que comptarà amb una inversió total de 220 milions d’euros, reforça la posició de lideratge d’Espanya en supercomputació i és clara mostra de l’aposta del Govern pel model de col·laboració publico-privada i la cogovernança entre administracions.

A més, aquest projecte juga un paper fonamental en el Projecte Estratègic de Microelectrònica i Semiconductors (PERTE Xip), a través de la innovació, la creació d'ocupació i el treball conjunt amb empreses líders del sector.

En aquest sentit, la col·laboració entre el Govern i la tecnològica Intel donarà lloc a un laboratori per a la generació de nous supercomputadors, que comptarà amb una inversió de 400 milions d'euros i suposarà la creació de fins a 300 llocs de treball d'alta qualificació.

"Compartim la vocació de convertir Barcelona en la veritable capital científica europea", ha remarcat Pedro Sánchez, acompanyat per la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, i la delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay.

Reducció de la bretxa salarial i impuls de les vocacions STEM

En una setmana marcada per la lluita feminista per la igualtat, el president del Govern espanyol ha incidit en el compromís de l'Executiu amb la reducció de la bretxa salarial entre homes i dones, així com amb l'impuls de les vocacions STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) per evitar la infrarepresentació de les dones en aquestes matèries.

En aquest sentit, el cap de l'Executiu ha posat en valor la importància de la Llei de Ciència i la Llei de Representativitat Paritària per consolidar els avenços en matèria d'igualtat, a través de mesures com la pujada del salari mínim interprofessional i altres actuacions inèdites a conciliació laboral i familiar.

“La meitat de la població ha de compartir la meitat del poder, sigui polític o econòmic. Potser hi ha qui li sembli massa, però per a nosaltres és una qüestió de justícia. En definitiva, compteu amb tot el suport del Govern per fer d'Espanya un país de ciència i un país de científiques”, ha sentenciat el president Sánchez.

 

Llegir nota de premsa de Moncloa aquí. (en castellà)