Nova start-up del BSC per minimitzar l’impacte d’erupcions volcàniques en el sector de l’aviació

18 Setembre 2018

Mitiga ha estat seleccionada per Barcelona Activa per representar l’ecosistema emprenedor català al Japó.

L’start-up del Barcelona s Centre-Centro Nacional de Supercomputación (BSC) Mitiga Solucions ha desenvolupat una tecnologia capaç d’avaluar els impactes de les erupcions volcàniques en el sector de l’aviació. Es tracta d’un software que permet a les companyies aèries conèixer els riscos que aquests desastres naturals poden suposar per l’activitat dels seus vols.

Mitiga Solucions va guanyar el premi a la millor start-up del programa de Pre-acceleració de Barcelona Activa de 2018 i acaba de ser seleccionada per Barcelona Activa per representar l’ecosistema emprenedor Català al Japó.

A través d’algoritmes, informació de diverses fonts especialitzades i imatges satèl·lit, Mitiga pot saber quan un volcà ha entrat en erupció, predir el seu impacte i proveir informació a les aerolínies per gestionar el tràfic aeri (p.e. definir trajectòries alternatives). D’aquesta manera, la tecnologia de Mitiga Solucions, anomenada SORT-ATM, ofereix a les companyies aèries un major temps de resposta per avaluar i gestionar l’impacte que els podria suposar l’erupció volcànica. Així, el software informa l’aerolínia a través d’una notificació automàtica i amb una antelació d’entre 24 i 48 hores sobre quin tram de la trajectòria del vol es veurà afectat, a quina alçada arribarà l’impacte de l’erupció, la dosi de contaminant a la que estaran exposades les turbines, i quants dels seus vols programats podran continuar amb l’activitat sense assumir riscos.

Actualment les aerolínies no disposen d’una eina que els permeti conèixer l’impacte que tenen en la seva activitat desastres naturals com les erupcions volcàniques”, explica Àlex Martí, director general de l’empresa. “Davant d’aquesta incertesa les línies aèries acostumen a decidir no assumir riscos i anul·lar vols”, afegeix. “El tancament de l’espai aeri i la cancel·lació o alteració de vols suposen una important pèrdua econòmica a molts nivells, tal com va passar al 2010 quan el volcà Eyjafjallajökull va entrar en erupció a Islàndia, o aquest estiu a la illa de Bali amb l’erupció del Mt. Agung”, destaca el director general. “Per això, la tecnologia de Mitiga Solucions ofereix una solució que ajuda als clients a prendre decisions davant desastres naturals, minimitzant riscos i assumint el menor impacte econòmic possible”, subratlla.

A banda de les aerolínies comercials i militars, la tecnologia creada per l’empresa emergent catalana també s’aplica a sectors com les companyies d’assegurances, els aeroports i els proveïdors de motors. “Les aerolínies lloguen motors a aquestes empreses i sovint l’impacte d’aquests desastres naturals repercuteix negativament als proveïdors”, explica Àlex Martí. En aquest sentit, l’eina de Mitiga Solucions permet a les empreses proveïdores saber si l’aeronau ha passat per una zona afectada per una erupció volcànica i a quina dosis de cendra ha estat exposat el seu motor. “Així, poden adaptar el servei de manteniment del motor i ajustar-lo a l’ús que hagi donat l’aerolínia, maximitzant els seus beneficis”, subratlla. Pel que fa al cas dels aeroports, la tecnologia desenvolupada per la start-up catalana és capaç de detectar quina afectació pot tenir la caiguda de la cendra causada per l’erupció del volcà. “Els aeroports no preveuen que les tasques de manteniment de la pista i sobretot dels avions, s’endarrereixen per culpa de la cendra que cau”, explica el director general de Mitiga Solucions. “Aquest endarreriment pot provocar que un avió estigui 2 o 3 dies sense poder operar, fet que també suposa un important problema econòmic”, assegura. Finalment, les companyies d’assegurances també estan interessades en accedir a les dades de Mitiga Solucions per oferir cobertures premium per risc volcànic mitjançant productes paramètrics. Mitiga Solucions està treballant en un programa de Early Adopters amb les aeroliníes, fabricants de motors i asseguradores més importants del món, i tancarà la seva primera ronda d’inversió a l’octubre d’aquest any.

Sobre Mitiga

Mitiga Solucions va guanyar el premi a la millor start-up del programa de Preacceleració de Barcelona Activa de 2018, ha participat en el programa de transferència de tecnologia de l’IESE, ha estat seleccionada com una de les 7 empreses TIC més invertibles en el Fórum d’Inversió d’Acció de 2018, i és una de les 10 start-ups més disruptives a Espanya participant en el programa d’acceleració Empenta impulsat per ACCIÓ –l’agència de la Generalitat de Catalunya per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement-, conjuntament amb ESADE i ESADECREAPOLIS amb l’objectiu d’accelerar el creixement d’empreses emergents que es troben en fases inicials per tal que els seus productes o serveis arribin al mercat i trobin finançament.

Mitiga ha estat seleccionada per Barcelona Activa per representar l’ecosistema emprenedor català al Japó en el marc d’un programa pioner que facilitarà l’aterratge empresarial i l’intercanvi de start-ups entre Barcelona y la ciutat japonesa de Fukuoka.

Article a La Vanguardia