Neix "Future of Computing", una iniciativa del BSC i IBM per desenvolupar tecnologia europea

09 Juny 2023

IBM i BSC aposten pel desenvolupament tecnològic europeu i acceleren el coneixement i l'experiència a la regió.

Aquesta col·laboració s'ha signat a la primera Cimera Europea RISC-V, celebrada a Barcelona i organitzada pel Barcelona Supercomputing Center

Com a part d’aquest acord, IBM oferirà un total de 3 milions d’euros en beques per a activitats educatives i de recerca durant 5 anys

L'acord se centrarà en el desenvolupament de sistemes de computació, aplicacions d'usuari i client, arquitectures i estàndards oberts i desenvolupament educatiu

A la Cimera RISC-V celebrada a Barcelona, IBM (NYSE: IBM) i Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) han anunciat que estan ampliant la seva col·laboració a llarg termini en les àrees de recerca i tecnologia amb el desenvolupament de Future of Computing, una iniciativa del BSC i IBM. Aquest projecte reforça l'aposta d'IBM per desenvolupar tecnologia europea i dona suport a l'estratègia de sobirania tecnològica de la UE.

En virtut d'aquest acord de col·laboració, científics i enginyers d'IBM i BSC col·laboraran per dur a terme recerca bàsica en suport de la visió Future of Computing, valuosa per a futures tecnologies, productes, solucions i serveis d'IBM. Alhora, aquesta iniciativa busca desenvolupar el talent local i projectes de recerca per crear i expandir tecnologies com, per exemple, nous processadors més eficients i energèticament sostenibles amb tecnologia europea, que donaran suport a la reducció de l'escassetat de xips i la sobirania tecnològica de la Unió Europea. Aquests nous processadors s'utilitzaran inicialment per a càrregues HPC (High Performing Computing), però la iniciativa pretén ampliar-ne l'ús a tota mena de càrregues empresarials.

Des de la seva creació el 2005, el BSC ha desenvolupat un paper actiu en la promoció de la investigació, implementació, gestió i transferència de tecnologia i coneixement en l'àrea d'HPC a Espanya i Europa com a eina essencial per a la competitivitat internacional en ciència i enginyeria amb l'objectiu de facilitar el progrés en diversos camps científics, i amb un èmfasi especial en les Ciències de la Computació, de la Vida, de la Terra i de l'Enginyeria. El BSC també gestiona la Xarxa Espanyola de Supercomputació (RES) i és membre amfitrió de la iniciativa Partnership for Advanced Computing in Europe (PRACE).

"Hi ha una vella dita: "Si vols anar ràpid, ves sol; però si vols arribar lluny, ves acompanyat”. Esperem que la nostra associació amb el BSC doni lloc a avenços científics, acceleri l'adopció de la computació per a l'era que ve i contribueixi activament a abordar els reptes crítics de la humanitat. Crec que avui, més que mai, necessitem innovació per respondre a les exigències de molts dels grans reptes del nostre temps: des de models per crear un creixement sostenible, fins a fer front a futures pandèmies i al canvi climàtic, passant per possibilitar la seguretat energètica i alimentària. contribuir a la realització d'una societat futura millor cultivant diversos talents", ha dit Horacio Morell, president d'IBM Espanya, Portugal, Grècia i Israel.

"El BSC ha treballat amb IBM al llarg dels 25 anys que han transcorregut des de la creació del centre de recerca CEPBA-IBM a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), sempre amb un ferm compromís d'avançar en els grans reptes als que ens enfrontem com a societat, com el canvi climàtic, la generació de noves fonts d'energia o l'aparició d'epidèmies que afecten directament les persones. Les solucions a aquests problemes passen per la ciència, i la ciència requereix cada vegada infraestructures més grans, com el superordinador MareNostrum, sense el qual el progrés científic i tecnològic és avui inconcebible", ha afirmat Mateo Valero, director del BSC.

Amb aquest nou acord de col·laboració, IBM continua avançant en recerca i desenvolupament cap a la construcció de la nova generació de sistemes que farà realitat la visió de la iniciativa Future of Computing. BSC ha acumulat una experiència significativa en el desenvolupament de tecnologies de programari, optimització d'aplicacions i operació de sistemes d'alt rendiment.

L'acord s'ha signat en el context de la primera Cimera RISC-V Europa, un esdeveniment de referència en el desenvolupament de hardware de codi obert, que aquest any reuneix desenvolupadors, arquitectes, executius i responsables polítics de tot l'ecosistema RISC-V mundial, sota l´organització del BSC a Barcelona.

Sòlida relació de 18 anys entre IBM i el BSC

El món necessita la ciència com mai abans: Per fer front a l'escassetat mundial de xips, mitigar l'escalfament global, descobrir nous materials més ràpidament... tot plegat es beneficia de l'acceleració del ritme dels descobriments científics. També necessitem col·laborar amb persones de talent, per trobar junts solucions més enllà de fronteres i fusos horaris.

La iniciativa Future of Computing, que estarà copresidida per Horacio Morell, president d'IBM Espanya, Portugal, Grècia i Israel, i Mateo Valero, director del BSC, es basa en una sòlida relació de 18 anys entre IBM i el BSC en matèria de desenvolupament tecnològic i intercanvi de coneixements i col·laboració. La iniciativa servirà per fomentar l’intercanvi d’idees, no només per als membres de les dues institucions, sinó per a la comunitat investigadora i industrial de la regió.

Aquest nou acord de col·laboració en recerca i tecnologia reforça l'aposta d'IBM per desenvolupar iniciatives europees de tecnologia i recerca, donar suport a l'estratègia de la UE sobre sobirania de dades i tecnologia, i ampliar el seu ecosistema de socis per continuar accelerant el descobriment científic i catalitzar el creixement econòmic.

Aquest acord de col·laboració arriba en un moment clau per al BSC, en un any en què inaugura la cinquena versió de MareNostrum, que es convertirà en un dels superordinadors més potents d'Europa i del món.

Aquesta col·laboració amb IBM mostra la determinació del BSC per avançar i consolidar-se com un dels centres capdavanters compromesos amb el desenvolupament de hardware europeu que s'utilitzarà en les futures generacions de superordinadors i que contribuirà a assolir la sobirania tecnològica dels Estats membres de la UE.

El futur de l'educació

IBM i BSC també creuen en la importància clau de preparar els estudiants amb les capacitats i coneixements avançats per a la competitivitat necessària a la nostra indústria. Segons diverses enquestes recents a la UE, hi ha el risc d'escassetat de personal tècnic amb les capacitats adequades, i aquesta col·laboració és una oportunitat per accelerar el coneixement i l'experiència a la regió.

Com a part d'aquest acord, IBM oferirà un total de 3 milions d'euros (600.000 euros a l'any) en beques per a activitats educatives o activitats de recerca realitzades per estudiants de doctorat i investigadors del BSC durant els 5 anys de vigència d'aquest acord col·laboració.

Sobre IBM

IBM és un proveïdor líder de núvol híbrid global i intel·ligència artificial, i experiència en consultoria. Ajudem clients a més de 175 països a capitalitzar els coneixements de les seves dades, optimitzar els processos comercials, reduir costos i obtenir un avantatge competitiu en les seves indústries. Més de 4.000 entitats governamentals i corporatives en àrees d'infraestructura crítica com ara serveis financers, telecomunicacions i atenció mèdica confien en la plataforma de núvol híbrid d'IBM i Red Hat OpenShift per afectar les seves transformacions digitals de manera ràpida, eficient i segura. Les innovacions revolucionàries d'IBM en IA, computació quàntica, solucions de núvol específiques de la indústria i consultoria ofereixen opcions obertes i flexibles als nostres clients. Tot això està recolzat pel compromís llegendari d'IBM amb la confiança, la transparència, la responsabilitat, la inclusió i el servei. Visiteu www.ibm.com per obtenir més informació.