Natasa Przulj, premiada amb una ERC Proof of Concept per comercialitzar un software d'anàlisi de dades òmiques per a la biomedicina i la medicina de precisió

27 Abril 2020

La investigadora rep aquest reconeixement per explorar el potencial comercial del projecte ICON-BIO, que el 2018 va obtenir una ERC Consolidator Grant.

El Consell Europeu de Recerca (ERC, per les sigles en anglès) ha premiat la investigadora Natasa Przulj amb un projecte Proof of Concept, que li permetrà aplanar el camí per comercialitzar una plataforma integral d'anàlisi de dades, capaç de contribuir a la innovació biomèdica basada en dades i a la medicina de precisió.

Aquesta plataforma està dissenyada tant per fusionar com per extreure eficientment dades -òmiques heterogènies, incloses genomes, epigenomes, proteomes, metabolomes, perfils clínics de pacients, fàrmacs, malalties i altres dades òmiques rellevants.

Aquest projecte oferirà el software més avançat en l'anàlisi de dades òmiques heterogènies de múltiples escales, que aprofiten la nova tècnica de Tri-Factorització de Matrius (una tècnica de machine learning) i algoritmes de mineria de xarxa. D'aquesta manera, els usuaris d'aquesta plataforma aconseguiran millores importants tant en la quantitat com en la qualitat de les dades fusionades, en l'eficiència computacional i en la precisió biomèdica en comparació a les actuals plataformes.

L'objectiu d'aquest Proof of Concept obtingut per Natasa Przulj és facilitar l'ús dels resultats assolits en la seva ERC Consolidator Grant, ICON-BIO, per a la creació d'aquesta plataforma d'anàlisi de dades òmiques, que es dirigirà principalment a empreses biofarmacèutiques. Aquest sector podrà integrar-la en els seus sistemes de gestió de dades científiques i aplicar de forma eficient les tècniques d'IA en els seus processos d'optimització de fàrmacs.

 

Sobre Natasa Przulj

Natasa Przulj és Professora d'Investigació ICREA i responsable del grup Integrative Computational Network Biology al Barcelona Supercomputing Center (BSC). És un referent internacional en l'anàlisi de xarxes biològiques i tècniques d'intel·ligència artificial per a la integració de dades.

Ha rebut dos reconeixements ERC al llarg de la seva carrera: el primer d’ells, una ERC Starting Independent Researcher Grant entre 2012 i 2017, i una ERC Consolidator Grant en 2018. A més, el 2019 va ser elegida membre de la Reial Acadèmia Sèrbia de Científics i Artistes.