Mateo Valero, Doctor Honoris Causa per la Universitat de Múrcia

25 Abril 2024

És l'onzè reconeixement 'honoris causa' que rep el director del BSC

El director del Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), Mateo Valero, ha estat investit aquest dijous doctor honoris causa per la Universitat de Múrcia (UMU). La investidura, aprovada pel Claustre de la UMU a proposta de la Facultat d'Informàtica, vol reconèixer la decisiva influència de Valero com a referent mundial en la investigació sobre arquitectura de computadors i disseny de supercomputadors més eficients i capaços.

L´acte d´investidura ha tingut lloc al saló d´actes de la Facultat d´Economia i Empresa de la UMU i ha estat presidit pel rector, José Luján. A més, ha comptat amb l'assistència de la secretària d'Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals, María González Veracruz, i el conseller d'Universitats, Investigació, Medi Ambient i Mar Menor del Govern murcià, Juan María Vázquez.

El de la UMU és l'onzè reconeixement Honoris Causa que rep Mateo Valero. S'afegeix als de la Chalmers University of Technology, Universitat de Belgrad, Universitat de Las Palmas de Gran Canària, Universitat Veracruzana, Universitat de Saragossa, la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat de Cantàbria, Doctor Honoris Causa electe de la Universitat de Granada , i Doctor Honoris Causa del CINVESTAV, i de la Universitat Cristóbal Colón de Mèxic.

Sobre Mateo Valero

El director del BSC compta amb els tres reconeixements més importants en el camp de la supercomputació a nivell mundial: el premi Eckert-Mauchly, en Arquitectura de Computadors, atorgat per les societats ACM (Association for Computing Machinery) i IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), així com el premi Seymour Cray, en supercomputació, i el Premi Charles Babbage, en computadors paral·lels, tots dos guardons atorgats per l'IEEE.

També ha estat guardonat amb dos premis nacionals de recerca (Julio Rey Pastor, el 2001, i Leonardo Torres Quevedo, el 2006) i és membre de deu acadèmies científiques.

Per les seves aportacions significatives, és considerat com una de les persones que més ha contribuït a l'Arquitectura de Computadors a Europa els darrers 25 anys. Ha publicat aproximadament 700 articles, ha col·laborat a l'organització de més de 300 Congressos Internacionals i ha impartit més de 600 conferències.

És fill predilecte del seu poble, Alfamén (Saragossa) i el 2005, el col·legi de la localitat va ser batejat amb el nom de CEIP Mateo Valero en honor seu.

Més informació aquí.