MareNostrum participarà a la hackathon #BitsxlaMarató, per col·laborar amb la Marató de TV3 dedicada a les malalties mentals

09 Desembre 2021

El BSC coorganitza l’esdeveniment i ha proposat un repte sobre la interacció de les proteïnes implicades en aquestes malalties.

Aquest any el BitsxlaMarató està organitzada pel Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC), la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB), Hackers@UPC (organitzadors de HackUPC), LleidaHack i l'Escola Superior d'Infemeria del Mar (Hospital del Mar) que s'uneixen per millorar la qualitat de vida de les persones afectades per la salut mental.

Després de dues edicions, sumem forces per ajudar en la prevenció i el tractament precoç que són fonamentals per aconseguir una evolució positiva. Es tracta d'una hackathon plena de creativitat, salut i tecnologia, on professorat, personal investigador i qualsevol professional dels àmbits de la salut i de la tecnologia (però també d'altres àrees!), treballaran en equip, durant 3 dies seguits (presencial i online!). Plegats, buscaran i desenvoluparan solucions per fer front a tots els reptes que ens planteja la salut mental, perquè una de cada quatre persones tindrà algun problema de salut mental al llarg de la seva vida.

La hackathon tindrà lloc del 10 al 12 de desembre i inclourà xerrades formatives. Els participants que ho sol·licitin, podran utilitzar el superordinador MareNostrum.

El primer dia, els organitzadors plantejaran als participants una sèrie de reptes en els quals poden ser d’ajuda. Durant els dos dies següents, els participants, organitzats en equips, intentaran fer les seves aportacions per donar resposta a aquests reptes. Durant l'últim dia de la hackathó els equips faran les presentacions i demostracions de les solucions i propostes de solucions obtingudes als reptes plantejats el primer dia. Hi haurà premi al millor projecte de cada repte.

Repte sobre la interacció de proteïnes. Ens fiquem d’acord?

El repte plantejat pel BSC, juntament amb Nostrum BioDiscovery, s'anomena "interacció de proteïnes. Estem d'acord?".

Actualment s’ha aconseguit establir la relació entre algunes de les interaccions proteïna-proteïna (PPIs del anglès protein-protein interactions) involucrades en aquestes malalties. No obstant, per la majoria d’aquestes interaccions no se’n té una estructura experimental del complex que formen les dues proteïnes interactuants, limitant així l’estudi de les PPI. Per aquest motiu són necessaris programes de modelatge l’acoblament entre aquestes proteïnes. Malgrat això, aquests programes no són (en general) capaços d’ordenar per rellevància les diferents estructures obtingudes de manera acurada. A més a més, les mètriques que els programes per classificar les millors i pitjors prediccions no són comparables entre elles.

En aquest context, aquest repte té com a objectiu obtenir algoritmes d’anàlisis per tal de fer un consens entre els diferents programes de modelatge computacional d’acoblament (docking) de proteïna-proteïna a nivell estructural