MareNostrum participarà a la hackathon #BitsxlaMarató, per col·laborar amb la Marató de TV3 dedicada a la COVID-19

07 Desembre 2020
El BSC coorganitza l’esdeveniment i ha proposat un repte sobre la utilització de IA per ajudar al pronòstic de pacients de COVID-19.

El Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC), la Facultat d’Informàtica de la UPC, i els Hackers@UPC organitzen Bitsxlamarató, una hackató de tres dies per col·laborar amb la Marató de TV3, que aquest any està dedicada a la COVID-19. Després d'una primera edició dedicada a les malalties minoritàries, els organitzadors del BitsxlaMarató volen aplegar els esforços de professorat, personal investigador i qualsevol professional dels àmbits de la salut i de la tecnologia (però també d'altres àrees), que treballaran en equip en línia, durant 3 dies seguits, per buscar i desenvolupar solucions per fer front a tots els reptes que ens planteja la COVID-19.

La hackató es durà a terme del 18 al 20 de desembre virtualment i inclourà xerrades formatives. Els participants que ho sol·licitin, podran utilitzar el superordinador MareNostrum, tant el clúster de propòsit general com el clúster MNCTE POWER9, idoni per a tasques relacionades amb la Intel.ligència Artificial.

El primer dia, els organitzadors plantejaran als participants una sèrie de reptes en els quals poden ser d’ajuda. Durant els dos dies següents, els participants, organitzats en equips, intentaran fer les seves aportacions per donar resposta a aquests reptes. Durant l'últim dia de la hackathó els equips faran les presentacions i demostracions de les solucions i propostes de solucions obtingudes als reptes plantejats el primer dia. Hi haurà premi al millor projecte de cada repte.

Repte sobre l’ús de la IA en el tractament de pacients de COVID-19

El repte en què el BSC està implicant, conjuntament amb el Pla de Tecnologies del Llenguatge (Plan TL) de la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, té com a nom “A la cerca de pacients similars: l'AI Doctor House conquereix la COVID-19 severa!”. Existeix una necessitat urgent per part dels professionals de la salut per accedir d’una manera més eficaç a la informació que és rellevant per a la pràctica clínica. Des del punt de vista de la COVID-19, les eines d’Intel·ligència artificial han de distingir entre pacients amb i sense risc d’un resultat greu per tal de que els equips mèdics puguin intervenir ràpidament. Específicament, aquesta tasca té com a objectiu promoure el desenvolupament de sistemes capaços de detectar similituds entre una col·lecció de textos de casos clínics.