L'esdeveniment, organitzat pel Barcelona Supercomputing Center, tindrà lloc del 19 al 21 de juny del 2024 a Barcelona
El Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) es complau a anunciar el llançament europeu de l'International Trillion Parameter Consortium (TPC), una trobada centrada a accelerar el desenvolupament i l'ús de la Intel·ligència Artificial (IA) Generativa per a la ciència i enginyeria. L'esdeveniment tindrà lloc del 19 al 21 de juny del 2024 a l'Hotel Occidental Atenea Mar de Barcelona, Espanya.
El llançament europeu del TPC reunirà líders de la indústria, investigadors i professionals per debatre el potencial transformador de la IA Generativa en aplicacions científiques i d'enginyeria, amb una atenció especial a la participació de les comunitats europees de recerca en IA, computació d'alt rendiment (HPC) i ciències disciplinars. L'esdeveniment comptarà amb conferències magistrals, taules rodones i tallers pràctics que oferiran als assistents informació sobre les darreres tendències i innovacions.
"El poder predictiu dels models lingüístics de grans dimensions (LLM) els ha fet cada cop més essencials en molts àmbits científics, cosa que planteja nous reptes, però també importants oportunitats. Aquest esdeveniment és una ocasió per explorar com la IA Generativa està reconfigurant la ciència i l'enginyeria, i per accelerar-ne l'adopció en diversos camps", ha afirmat Mateo Valero, director del BSC.
L'International Trillion Parameter Consortium (TPC)
L'International Trillion Parameter Consortium (TPC) pretén reunir grups interessats a col·laborar en la construcció, l'entrenament i l'ús de models d'IA a gran escala i en l'explotació de sistemes informàtics extensius. Format el 2023, el TPC inclou comunitats centrades en el desenvolupament de mètodes d'IA, el disseny de sistemes de maquinari i programari i l'aplicació de la IA a reptes científics i d'enginyeria.
El TPC facilita la col·laboració entre experts en HPC i IA, científics de domini i centres d'HPC per maximitzar l'ús de recursos limitats i avançar en aplicacions d'IA en ciència i enginyeria. L'objectiu del TPC és fer créixer la comunitat, donar suport al desenvolupament professional i permetre als científics aprofitar la IA per a la investigació. A través d’esdeveniments com aquest, el TPC promou l‘aprenentatge compartit, la innovació i la formació de nous grups de treball col·laboratius.
"Els projectes d'IA generativa, des dels models específics d'una disciplina fins als multidisciplinaris, ofereixen oportunitats de col·laboració importants. No obstant això, l'elevat cost computacional de l'entrenament d'aquests models exigeix esforços compartits. En abordar reptes com l'intercanvi de dades, la concessió de llicències i el desenvolupament ètic de la IA, el TPC pretén reduir la duplicació d'esforços i accelerar els avenços a IA", ha assenyalat Fabrizio Gagliardi, representant del BSC al TPC i coordinador de l'esdeveniment.
Sessions plenàries
L'esdeveniment arrencarà amb una sessió plenària d'obertura el 19 de juny de 2024, de 15.00 a 17.45 hores. Aquesta sessió comptarà amb distingits ponents, incloent-hi Rick Stevens (Director Associat de Laboratori, Argonne National Laboratory) que presentarà "Una visió per a la IA en la ciència", Satoshi Matsuoka (Director, RIKEN Center for Computational Science) que parlarà sobre "IA per a la ciència a Riken i el Japó", i Mateo Valero (Director, Barcelona Supercomputing Center) que parlarà sobre "IA i arquitectures al BSC". Els assistents també podran participar en un tutorial pràctic sobre grans models lingüístics per a aplicacions científiques i d'enginyeria el primer dia de la reunió, en què es parlarà de la IA i les arquitectures al BSC.
El 20 de juny del 2024, les sessions plenàries cobriran les principals iniciatives internacionals i nacionals d'IA, amb Jérôme Bobin (CEA) proporcionant una actualització sobre la iniciativa Internacional Post-Exascale (InPex), seguit d'un panell internacional sobre iniciatives de finançament de IA moderat per Fabrizio Gagliardi (BSC) i amb panelistes de la UE, els EUA i el Japó. Les sessions posteriors inclouran reflexions sobre la creació de models d'IA a gran escala per a la ciència, amb contribucions d'Ian Foster (Argonne National Laboratory/University of Chicago) i d'altres. La jornada conclourà amb sessions paral·leles sobre arquitectura de models, bioinformàtica, formació de comunitats i estratègies de maquinari de IA.
El 21 de juny del 2024 continuaran les sessions paral·leles sobre fluxos de treball de dades, avaluació de la confiança, arquitectura de models i aplicacions sanitàries. L'esdeveniment es clausurarà amb una sessió plenària sobre IA veraç i responsable, en què participaran ponents com Mikel Rodríguez (Google DeepMind) i Bo Li (Universitat de Chicago), seguida de les paraules de clausura dels amfitrions del BSC.
Socis fundadors del TPC
AI Singapore, Allen Institute For AI, AMD, Argonne National Laboratory, Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), Brookhaven National Laboratory, CalTech, CEA, Cerebras Systems, CINECA, CSC – IT Center for Science, CSIRO, ETH Zürich, Fermilab National Accelerator Laboratory, Flinders University, Fujitsu Limited, HPE, Intel, Juelich Supercomputing Center, Kotoba Technologies, Inc., LAION, Lawrence Berkeley National Laboratory, Lawrence Livermore National Laboratory, Leibniz Supercomputing Centre, Los Alamos National Laboratory, Microsoft, National Center for Supercomputing Applications, National Energy Technology Laboratory, National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST), National Renewable Energy Laboratory, National Supercomputing Centre, Singapore, NCI Australia, New Zealand eScience Infrastructure, Northwestern University, NVIDIA, Oak Ridge National Laboratory, Pacific Northwest National Laboratory, Pawsey Institute, Princeton Plasma Physics Laboratory, RIKEN, Rutgers University, SambaNova, Sandia National Laboratories, Seoul National University, SLAC National Accelerator Laboratory, Stanford University, STFC Rutherford Appleton Laboratory, UKRI, Texas Advanced Computing Center, Thomas Jefferson National Accelerator Facility, Together AI, Tokyo Institute of Technology, Université de Montréal, University of Chicago, University of Delaware, University of Illinois Chicago, University of Illinois Urbana-Champaign, University of New South Wales, University of Tokyo, University of Utah, University of Virginia.
Per a més informació sobre el llançament europeu de l'International Trillion Parameter Consortium (TPC), visiteu https://tpc.dev/tpc-european-kick-off-workshop/