L'investigador del BSC Markus Donat rep el Premi AXA de la Ciència de Clima

21 Juliol 2021

És la primera edició d'aquests premis, que busquen reconèixer a investigadors pel seu treball transformador i impactant.

El Fons per a la Investigació AXA Research Fund ha reconegut a Markus Donat, colíder del grup de Predicció climàtica del Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC), amb el Premi AXA de la Ciència de Clima, que té com a objectiu reconèixer i premiar als investigadors per la seva destacada contribució a la comprensió científica i l'adaptació al canvi climàtic.

Després de ser nominat, Donat va ser seleccionat pel Consell Científic de Fons d'Investigació AXA. El Fons d'Investigació AXA ha concedit 4 premis per un pressupost total de 200 000 € (50 000 € cada un).

Els Premis AXA de la Ciència del Clima, posats en marxa aquest any, se centren en el reconeixement d'èxits i contribucions per combatre la crisi climàtica. Pretenen reconèixer a científics de tot el món, les contribucions a la mitigació i adaptació al canvi climàtic dels quals destaquen per la seva novetat, innovació i impacte.

Markus Donat és un científic del clima i la seva recerca al Barcelona Supercomputing Center se centra en comprendre els esdeveniments climàtics extrems en el context de la variabilitat climàtica i el canvi climàtic. Donat afirma: "Em sento tremendament honrat de rebre aquest premi, tant com a reconeixement a la meva investigació, com també per les oportunitats que comporta. En particular, espero que aquest premi signifiqui una aproximació als professionals de sector de les asseguradores que gestionen el risc canviant dels esdeveniments extrems climàtics que anticipem per als propers anys i dècades. Espero que aquestes interaccions ens permetin centrar-nos en la informació climàtica específica que sigui més rellevant i útil per prendre decisions sobre com respondre als riscos canviants relacionats amb el clima ".

 

El focus dels Premis de Clima de Fons d'Investigació AXA

Els últims cinc anys han estat els més calorosos registrats. 2020 comptarà entre els anys més càlids, acabant 1,25 ° C per sobre del període preindustrial, a l'igual que 2016. La terra s'està escalfant més ràpid que els oceans en algunes regions, com l'Àrtic, experimentant processos d'escalfament més ràpids, amb temperatures de 6 ° C per sobre de la mitjana de referència. Aquest augment de la temperatura global té efectes devastadors a través d'onades de calor, sequeres severes, incendis, desglaç de les glaceres, acidificació dels oceans i augment del nivell de la mar que és cada vegada més probable que passi. A més dels greus impactes ambientals, com la pèrdua de biodiversitat i el col·lapse dels ecosistemes naturals, el canvi climàtic també afecta els components essencials del benestar humà i el desenvolupament socioeconòmic, sobretot la salut pública, l'accés a aigua potable i aire net , aliments suficients i refugi segur.

Els Premis AXA de la Ciència de Clima busquen accelerar la transició cap a una societat neutra en carboni, mitigar els efectes negatius del canvi climàtic a les persones, el medi ambient i l'economia, i promoure societats més resilients i millor preparades per a futurs canvis globals.

Podeu conèixer més sobre Markus Donat i la seva investigació: