L'exposició ‘Código y Algoritmos’, amb participació del BSC, viatja a Brussel·les

17 Novembre 2023

La mostra, organitzada per la Fundació Telefónica, presenta una obra audiovisual realitzada pel BSC sobre com el processament d'enormes quantitats de dades accelera la investigació científica.

Podrà visitar-se des del 17 de novembre fins al 18 de febrer a l'iMAL Art Center for Digital Cultures & Technology de la capital belga

L'exposició "Código y algoritmos. Sentido en un mundo calculado’, organitzada per la Fundació Telefónica, s'exhibeix des d'aquest divendres a l'iMAL Art Center for Digital Cultures & Technology de Brussel·les. Organitzada per la Fundación Telefónica, la mostra inclou una peça audiovisual realitzada pel Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) que il·lustra com el processament d'enormes quantitats de dades accelera la investigació científica.

A través d'instal·lacions interactives de dotze artistes, l'exposició traça un recorregut per diferents àmbits en què els algorismes impacten a la nostra societat: la importància de la seva neutralitat i eficiència, els riscos del biaix algorítmic, eines per protegir la privadesa de les dades, la vinculació entre els éssers humans i la intel·ligència artificial, i la seva contribució a trobar solucions que, altrament, trigaríem anys a resoldre o desxifrar.

La contribució del BSC mostra com, gràcies a la capacitat de la supercomputació de simular numèricament realitats complexes per poder estudiar-les, els algorismes i la intel·ligència artificial poden accelerar la generació de coneixement amb l'objectiu de facilitar el progrés en àmbits molt diversos, des de conèixer els efectes d'una medicina sense administrar-la fins a anticipar-ne el canvi climàtic.

La peça audiovisual realitzada pel BSC, en col·laboració amb la Fundación Telefónica, presenta diferents projectes de recerca del centre sobre qualitat de l'aire, traducció automàtica de llengua de signes i bessons digitals del cos humà, que posen de manifest com la simulació és una eina poderosíssima per comprendre millor el món que ens envolta.

Organitzada amb motiu de la presidència espanyola de la UE i amb el suport de l'Ambaixada d'Espanya a Bèlgica, ' Código y algoritmos' que es podrà veure a Brussel·les del 17 de novembre de 2023 al 18 de febrer de 2024. Prèviament havia estat exposada a l'Espacio Fundación Telefónica, a Madrid, entre l'octubre del 2022 i l'abril d'aquest mateix any.