La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, visita el BSC

01 Abril 2022
La ministra ha visitat la capella on s'allotja MareNostrum 4 i ha visitat les instal·lacions, recentment finalitzades, que acolliran el MareNostrum 5, en què el Govern d'Espanya ha invertit més de 52 M€ .

El MareNostrum 5, un dels supercomputadors més avançats d'Europa, impulsarà projectes de recerca en nombroses disciplines com ara Ciències de la Vida, Ciències de la Terra i Aplicacions Computacionals en Ciència i Enginyeria.

La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha visitat aquest dijous el Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) que ha definit com un centre a l'avantguarda del càlcul computacional. Morant s'ha referit al BSC com un “referent de prestigi internacional en l'àmbit de la supercomputació” i ha remarcat la seva important contribució a l'atracció i la retenció de talent científic al nostre país.

En concret, ha visitat la capella on s'allotja el supercomputador MareNostrum 4 i ha visitat les instal·lacions, recentment finalitzades, que acolliran el MareNostrum 5, en què el Govern d'Espanya ha invertit més de 52 milions d'euros.
 

El BSC és un consorci públic format pel Ministeri de Ciència i Innovació, la Generalitat de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya. El personal de recerca supera les 760 persones, les línies de recerca es desenvolupen en el marc de programes de finançament de la Unió Europea, convocatòries públiques de recerca espanyoles i catalanes i col·laboracions amb empreses líders.

Aquest centre ha estat la tercera institució espanyola a captar finançament europeu del programa H2020, amb més de 108 milions aconseguits en aquest programa.

MareNostrum 5, el superordinador més potent d'Espanya i un dels més avançats d'Europa

El MareNostrum 5 permetrà processar grans quantitats de dades per impulsar projectes de recerca en àrees com Ciències Computacionals, Ciències de la Vida, Ciències de la Terra i Aplicacions Computacionals a Ciència i Enginyeria.

Aquesta màquina tindrà una potència 17 vegades superior al supercomputador actual, el MareNostrum4, i 10.000 vegades més gran que la del primer MareNostrum, que es va instal·lar el 2004. Per tant, serà el supercomputador més potent d’ Espanya i un dels tres més potents d’Europa, en el marc de l’estratègia europea de supercomputació (EuroHPC).

El MareNostrum 5 incorporarà una plataforma experimental dedicada a desenvolupar noves tecnologies per a la generació futura de supercomputadors.

D'aquesta manera, el BSC, a més d'oferir serveis de supercomputació de primer nivell, contribuirà amb la seva investigació que les futures generacions de supercomputadors puguin incorporar tecnologies íntegrament desenvolupades a Europa.