La investigadora del BSC Rosa M. Badia, nova membre de l’Institut d’Estudis Catalans

21 Juliol 2023

Els membres de l’IEC són acadèmics i professionals, especialistes d’alta qualificació.

La investigadora del Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), cap del grup de recerca en fluxos de treball i computació distribuïda, Rosa M. Badia, ha estat nomenada membre l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Badia va ser escollida en el Ple de l’institut del mes de juliol com a membre numerària concretament de la Secció de Ciències i Tecnologia, per a la recerca en ciències fonamentals i aplicades, arquitectura i urbanisme, matemàtiques, física, química, tecnologia i geologia.

L’IEC integra persones amb perfils professionals i acadèmics de tots els àmbits del saber, especialistes d’alta qualificació.

Rosa M. Badia assegura que “aquest nomenament és un gran honor per a mi i m'il·lusiona molt poder contribuir a aquesta institució que abasta tants camps de la recerca científica en tots els àmbits de la cultura catalana."

Juntament amb Badia, han estat també nomenats membres Salvador Pané, professor de materials per a la robòtica a l’Institut de Robòtica i Sistemes Intel·ligents (IRIS) i codirector del Laboratori de Robòtica Multiescala (Multi-Scale Robotics Lab) a l’Escola Politècnica Federal de Zúric (ETH Zúric) i Carme Barceló, octora en filologia semítica i catedràtica d’estudis àrabs i islàmics a la Universitat de València, en la qual ha exercit de degana.

Sobre Rosa M. Badia

Rosa M. Badia i Sala és llicenciada en informàtica (1989) i doctora en informàtica (1994) per la Universitat Politècnica de Catalunya. La seva recerca s’ha centrat en els models de programació paral·lels per a computació distribuïda. El grup de recerca contribueix amb l’entorn PyCOMPSs/COMPSs, una eina de programació paral·lela i distribuïda basada en tasques, i la seva aplicació a fluxos de treball heterogenis que combinen computació d’altes prestacions, anàlisi de dades i intel·ligència artificial. Sota el lideratge de Badia, el grup ha participat en quaranta-un projectes europeus i ha estat investigadora principal en quatre d’ells. També ha estat investigadora principal en vint-i-quatre projectes nacionals. Actualment és la investigadora principal del projecte d’EuroHPC JU eFlows4HPC.

El seu grup ha participat en contractes amb Fujitsu, IBM i Intel, i ha estat reconegut com a grup de recerca consolidat per la SGR. Les solucions del programari de Badia permeten nous descobriments en ciències en àrees tals com la genètica o l’astronomia. Va rebre l’Euro-Par Achievement Award 2019, el premi DonaTIC de la Generalitat de Catalunya en la categoria acadèmia/investigador l’any 2019, i l’ACM HPDC Achievement Award el 2021 per les seves contribucions en l’àrea de computació distribuïda i pel seu lideratge de la comunitat de recerca. El 2022 va ser nomenada investigadora distingida per l’Association for Computing Machinery (ACM). Actualment presideix el Consell Europeu de l’ACM.

Sobre l’IEC

L’Institut d’Estudis Catalans és l’ens de referència normativa per a la llengua catalana en el seu conjunt. Treballa amb la visió de ser el referent acadèmic de la llengua i la cultura catalanes, assessorar els poders públics i tenir capacitat d’influència social des de la reflexió, el rigor i la independència de criteri. Exerceix d’acadèmia de la llengua catalana i de centre d’estudis de recerca en totes les matèries del saber.