La investigadora del BSC Marta Melé, guardonada amb el premi L'Oréal-Unesco For Women in Science 2019

27 Novembre 2019

Melé ha estat una de les cinc premiades per la seva recerca sobre biomarcadors específics i dianes terapèutiques per a la prevenció del càncer de mama.

El programa L'Oréal-Unesco For Women in Science ha atorgat aquest matí els seus cinc premis anuals als projectes desenvolupats per dones menors de 40 anys que investiguen sobre alguns dels grans desafiaments científics de la Humanitat.

La líder del grup Transcriptomics and Functional Genomics Lab del Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC), Marta Melé, ha estat una de les premiades pel seu treball en l'anàlisi de les variacions dels gens entre els individus i les seves implicacions en malalties com el càncer de mama. El seu objectiu? Trobar biomarcadors específics i dianes terapèutiques per a la prevenció d'aquest tipus de càncer.

Els projectes premiats són triats pel seu caràcter innovador, el seu impacte i contribució científica, des de camps com la biomedicina, la biotecnologia, biologia computacional, la genòmica de plantes o la ciència marina, entre d'altres.

"El món necessita ciència i la ciència necessita dones que, com elles, contribueixin a avançar en la resolució dels innombrables reptes existents al món. Un any més les premiades demostren la indiscutible qualitat de la ciència al nostre país, i en concret, de la ciència desenvolupada per les dones ", ha assenyalat durant el lliurament Juan Alonso de Lomas president de L'Oréal Espanya.

El jurat que ha triat els projectes premiats està format per María Blasco, directora de el Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO) i, a més, presidenta del jurat del programa, qui ha presentat els premis. Al costat d'ella es troben María Vallet-Regí, catedràtica de Química Inorgànica a la Facultat de Farmàcia de la Universitat Complutense de Madrid; Rafael Garesse, Rector de la Universitat Autònoma de Madrid, i Francis Mójica, microbiòleg i professor titular de Fisiologia, Genètica i Microbiologia a la Universitat d'Alacant.

El director associat el BSC, Josep Maria Martorell, ha assistit al lliurament de premis en representació de centre.

24 integrants de la Lliga Masculina Men for Women in Science

Durant la XIV edició dels premis s'han presentat també els avenços de la Lliga de Científics "Men For Women in Science", creada l'any passat i formada per 24 homes en llocs de responsabilitat clau en l'àmbit científic i acadèmic d'Espanya amb el objectiu d'aconseguir un entorn científic igualitari. Entre les dades destacades després d'analitzar els seus propis centres, ha augmentat la xifra de dones contractades pre i post doctorals, i ha pujat també lleugerament el nombre de dones que dirigeixen grups de recerca. A més, la gran majoria d'aquests centres i universitats liderats per membres de la Lliga tenen un pla d'igualtat, i fan seguiment de la mateixa, compten amb una comissió estable en aquesta àrea i elaboren informes sobre igualtat de gènere.

Entre les noves incorporacions a la Lliga es troben científics de la talla d'Valentí Fuster, que s'uneix a membres com el mateix director del BSC, Mateo Valero, Luis Serrano, director de el Centre de Regulació Genòmica; Rafael Garesse, rector de la Universitat Autònoma de Madrid; Pedro Miguel Echenique, Carlos López-Otín, o Bernat Soria.

67 científiques premiades a Espanya amb més d'un milió d'euros

El programa L'Oréal-Unesco For Women in Science, que va néixer a Espanya el 2000 quan Margarita Salas va ser llorejada internacional, va començar a lliurar els seus premis en 2006. Des de llavors, amb l'objectiu de promoure la visibilitat de les dones en la ciència i fomentar vocacions científiques en les més joves, ha premiat -entre altres nombroses iniciatives- a 67 científiques menors de 40 anys amb 1,1 milions d'euros, 15.000 euros cada un.