La comissària europea Mariya Gabriel visita el BSC

13 Maig 2022

Durant la visita ha estat acompanyada per la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant; el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i el director associat del BSC, Josep Maria Martorell

La comissària d'Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut de la Unió Europea, Mariya Gabriel, ha visitat aquest dijous les instal·lacions del Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), juntament amb la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant; el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i el director associat del BSC Josep Maria Martorell.

La comitiva de la visita l'ha completada Raquel Yotti, Secretària General de Recerca del Ministeri de Ciència i Innovació; Gemma Geis, consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya; Victòria Alsina, consellera d'Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya; Daniel Crespo, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya; Laia Bonet, tinent d'alcalde d'Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, i Sergi Girona, director d'Operacions del BSC.

Durant la visita la comissària ha pogut conèixer de primera mà la capella on s'allotja el supercomputador MareNostrum 4, així com les instal·lacions que acolliran el futur MareNostrum 5, que entrarà en funcionament en els propers mesos. MareNostrum 5 serà el supercomputador més potent d´Espanya i un dels tres més potents d´Europa, en el marc de l´estratègia europea de supercomputació (EuroHPC). Aquesta nova eina tindrà una potència pic de més de 200 petaflops, gairebé 30 vegades superior al supercomputador actual, MareNostrum4, i 10.000 vegades més gran que el primer supercomputador de la saga MareNostrum, que es va instal·lar el 2004.

Les capacitats del nou supercomputador permetran impulsar projectes de recerca de frontera en àrees tan diverses com l'Astronomia, els Materials, les Ciències Computacionals, les Ciències de la Vida, les Ciències de la Terra així com les Aplicacions Computacionals en Ciència i Enginyeria.

A més, MareNostrum 5 incorporarà una plataforma experimental dedicada a desenvolupar noves tecnologies per a la generació futura de supercomputadors. D'aquesta manera, el BSC, a més d'oferir serveis de supercomputació de primer nivell, contribuirà amb la seva recerca perquè les futures generacions de supercomputadors puguin incorporar tecnologies íntegrament desenvolupades a Europa.

La comissària europea ha destacat el paper clau d'aquesta “infraestructura estratègica” per impulsar la innovació a tot Europa i per ajudar els investigadors a trobar solucions als reptes contemporanis.

El BSC, tercera institució espanyola a captar fons d'H2020

El BSC és un consorci públic format pel Ministeri de Ciència i Innovació, la Generalitat de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

El Ministeri de Ciència i Innovació d'Espanya aporta el 60% del finançament estructural, que es completa amb un 30% procedent de la Generalitat de Catalunya i un 10% de la UPC.

Amb un personal de recerca de 784 persones, les línies de recerca del BSC es desenvolupen en el marc de programes de finançament de la Unió Europea, convocatòries públiques de recerca espanyoles i catalanes i col·laboracions amb empreses líders.

El BSC ha estat la tercera institució espanyola a captar finançament del programa europeu de recerca Horitzó 2020, amb més de 108 milions aconseguits en aquest període, sent la líder a Espanya als programes d'ICT (Tecnologies de la Informació i les Comunicacions) i infraestructures científiques.