"La ciutadania és l´autèntica protagonista de l’Assemblea Ciutadana per al Clima, és un exercici de democràcia deliberativa"

09 Juny 2022

Premi Nacional de Medi Ambient per a l'Assemblea Ciutadana per al Clima, en què participa la investigadora del BSC Asun Lera St Clair

L'Assemblea ha lliurat aquesta setmana al Govern d’Espanya l'informe de recomanacions per aconseguir una societat més segura i justa davant del canvi climàtic

L'Assemblea Ciutadana per al Clima ha estat reconeguda amb el Premi Nacional de Medi Ambient concedit pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO). Un dels premis extraordinaris ha estat atorgat a aquesta iniciativa formada per 100 representants de la ciutadania, un grup de persones expertes i un panell de coordinació, “per haver estat un model de participació dedicat a deliberar, reflexionar i proposar solucions per afrontar-ne un dels grans desafiaments globals”.

Una de les expertes d'aquesta assemblea és la investigadora del Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) Asun Lera St Clair, que ha assessorat el govern i el col·lectiu de ciutadans. L'objectiu és establir un diàleg social sobre les grans qüestions que implica la transició ecològica al voltant de la pregunta que suposarà el primer mandat de l'Assemblea: “Una Espanya més segura i justa davant del canvi climàtic” Com ho fem?

"Els grups d´experts s´han reunit cada dues setmanes des d´octubre, i hem estat com les "comadrones" dels ciutadans, ja que són els autèntics protagonistes d´aquest projecte. És un exercici de democràcia deliberativa", assegura la investigadora del BSC.

Assemblea Ciutadana per al Clima

A l'Assemblea Ciutadana per al Clima la ciutadania havia d'abordar qüestions clau relacionades amb les solucions per construir un país més segur amb menys emissions de gasos d'efecte hivernacle, menys vulnerable davant dels riscos i els impactes del canvi climàtic i que requereixen considerar-la solidaritat i la justícia social.

Com a resultat de les deliberacions, l'Assemblea ha lliurat al govern espanyol un informe de recomanacions i propostes que ha de servir per al debat a tots els nivells de l'administració i dels actors de l'economia i la societat. Un total de 172 recomanacions que van des del consum, el transport, la jornada laboral, l'alimentació, l'ús del sòl, la conservació dels espais naturals…

Sobre Asun Lera St Clair

La Dra. Asun Lera St. Clair és Doctora en Sociologia per la Universitat de Bergen (Noruega) i màster en Filosofia i Ètica per la Universitat de South Florida (EUA), així com Llicenciada en Filosofia per la Universitat de Barcelona. Dirigeix ​​des de l'any passat el Centre d'Investigació de Seguretat Digital de l'empresa DNV (Noruega) a l'àrea d'Investigació i Desenvolupament.

Investigadora principal al Departament de Ciències de la Terra del BSC des del 2018, la Dra. Lera St. Clair va ser autora principal en el cinquè informe del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC).

És igualment membre del comitè assessor d'experts en digitalització per a la sostenibilitat de Future Earth (iniciativa impulsada per l'ONU i la UNESCO, entre d'altres), del Comitè Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya (CADS), i del comitè de direcció de la Missió sobre adaptació al canvi climàtic i transformacions socials del programa Horizon Europe de la Comissió Europea.

 

  • Llegir entrevista a Asun Lera St Clair a la pàgina web de l’ Assemblea (en castellà) aquí