La “Deep tech” i la indústria: un pas més a prop

22 Novembre 2021

Recapitulació del Innovation Journey.

Com poden les institucions i la indústria superar per fi la bretxa existent entre ambdues? Com podem transferir eficaçment a la societat la quantitat de coneixements que crea la recerca? O fins i tot, com pot arribar el potencial de les nostres infraestructures a la indústria de manera efectiva? Aquestes preguntes ja no són una sorpresa per a ningú. No obstant això, aquesta vegada sembla que les respostes comencen a arribar.

Som testimonis de la necessitat d'un canvi sistèmic que permeti resoldre eficaçment aquestes incògnites. Tenint en compte el coneixement capdavanter que el BSC produeix a l'any no podem sinó pensar en nosaltres mateixos com un element essencial en la cadena de valor que la ciència pot oferir a la societat. En aquest sentit, el 12 de novembre, el nostre programa d'emprenedoria i innovació va arribar a la seva fi després de set setmanes.

El Innovation Journey, organitzat conjuntament amb la iniciativa EuroCC Spain RES, mostra el compromís del BSC amb l'impacte que els avanços tecnològics aconseguits dins del Centre, poden tenir en el conjunt de l'ecosistema. No és casualitat que 24 ponents diferents -actors públics i privats, experts i emprenedors- participessin en aquest programa de set setmanes. Ho van fer juntament amb 7 de les nostres pròpies empreses Spin-off i es van dirigir a una audiència de 19 científics i PIMES de 7 nacionalitats diferents.

El final del programa arriba amb grans expectatives per a la transferència de la innovació en el BSC: estan sorgint possibles oportunitats de creació d’empreses Spin-off, i estan en marxa possibles aliances de PIMES amb la nostra infraestructura de supercomputació. No obstant això, l'èxit complet d'un programa d'emprenedoria com aquest només pot ocórrer amb un compromís institucional que fomenti un impacte social complet en el dia a dia.

D'una banda, l'accés de la indústria a la digitalització és un dels principals pilars polítics de les Iniciatives Europees per a la Dècada Digital. D'altra banda, les start-ups de Deep Tech que sorgeixen de les institucions científiques, estan trobant recentment el seu merescut protagonisme a Barcelona amb la recentment introduïda aliança científica i institucional “Deep Tech Node”. Amb tot això succeint simultàniament, potser estem començant a trobar les respostes a preguntes ja antigues. Estem vivint per fi un canvi cultural?