Investigadors del BSC desenvolupen i validen components de hardware a la plataforma de De-RISC

01 Desembre 2020
El projecte europeu De-RISC està desenvolupant una plataforma llesta per al mercat basada en RISC-V i destinada a la indústria aeroespacial.
Investigadors del Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC) han contribuït a la primera versió de la plataforma MPSoC del projecte De-RISC i a la unitat de supervisió de rendiment (Performance Monitoring Unit en anglès), que ha suposat la integració de capacitats d’observabilitat (Cycle Contention Stack, Request Duration Counter) i controlabilitat (Maximum-Contention Control Unit). Particularment, els experts del BSC han completat la implementació de SafeS-U, una unitat de supervisió de rendiment per mesurar i controlar la interferència de temps multi-nucli (multicore en anglès), i així facilitar el desenvolupament i la validació de sistemes de temps real relacionats amb la seguretat (safety-related real-time systems en anglès) a la plataforma De-RISC.

“De-RISC es construeix sobre l’arquitectura del conjunt d’instruccions RISC-V no registrat per eliminar restriccions en l’àmbit espacial i incorporar previsibilitat de temps i tecnologia de validació des del BSC”, diu Jaume Abella, investigador principal del projecte De-RISC al BSC.

Aquesta és una de les aportacions més importants del BSC, desenvolupades al primer any del projecte europeu De-RISC, que té com a objectiu aplanar el camí per potenciar futures aplicacions espacials i aeronàutiques amb tecnologia europea. El projecte garantirà l’accés a tecnologia feta a Europa per a aplicacions aeroespacials a través de l’ús d’arquitectura del conjunt d’instruccions (Instruction Set Architecture, ISA en anglès) RISC-V a la seva plataforma final, de manera que eliminarà les restriccions d’exportació per a propietaris ISAs.

Als propers mesos, el consorci del projecte continuarà demostrant el seu compromís a la tecnologia De-RISC i els investigadors del BSC es centraran en la validació del rendiment de la plataforma.

Components del hardware Safe Statistics Unit (SafeS-U)

 

Per a més informació sobre el projecte De-RISC i els desenvolupaments del BSC dins del projecte, consulteu publicacions De-RISC (2020), Ada user journal vol41 (2).

Nota de premsa de De-RISC: https://derisc-project.eu/de-risc-first-anniversary/

Sobre De-RISC

De-RISC (Dependable Real-time Infrastructure for Safety-critical Computer) és un projecte europeu de tipus “Innovation Action”, amb una duració de 30 mesos i cofinançat per la Comissió Europea. Aquest projecte va començar a l’octubre de 2019 i té un pressupost de 3.444.625 €. El projecte presentarà una plataforma de hardware i software apta per al mercat basada en el conjunt d’instruccions RISC-V, i comercialitzarà un sistema multi-nucli integrat en xip dissenyat per Cobham Gaisler i un sistema amb partició temporal i espacial basat en l’hipervisor XtratuM de fentISS.

El consorci està format per quatre socis que compten amb una gran experiència en el sector aeroespacial amb sistemes crítics i segurs. L’hipervisor XtratuM de fentISS (Espanya) ha estat escollit per a diverses missions espacials, que inclouen la constel·lació de satèl·lits OneWeb, el satèl·lit genèric per a constel·lacions PLATINO, i ARGOS-NEO ANGELS, EyeSat, MERLIN, SVOM, JUICE i MMX entre d’altres. La sèrie de processadors LEON, desenvolupada per Cobham Gaisler, s’ha fet servir en diferents missions de la ESA. El Barcelona Supercomputing Center és un referent com a centre de recerca capdavanter a Europa, i ha col·laborat estretament amb Gaisler i Thales en projectes europeus com SAFURE i PROXIMA. Thales és líder mundial en sistemes informàtics per a missions espacials, amb una àmplia experiència en els sectors aeroespacials.