Els màxims experts es reuneixen a Barcelona per abordar les últimes tendències en supercomputació i ciberseguretat

04 Setembre 2017

Thomas Skordas, de la Comissió Europea, moderarà un panell de discussió que girarà al voltant del futur de la supercomputació

Del 7 al 8 de setembre, l’ ACM Europe Conference, organitzada per l’Association for Computing Machinery (ACM), aplegarà més de 300 professionals del camp de la supercomputació i la ciberseguretat. L’objectiu és discutir els reptes i les oportunitats que poden sorgir a curt i mitjà termini en ambdós camps.

En l’àrea de ciberseguretat, la keynote anirà a càrrec de Silvio Micali, guanyador del Premi Turing el 2012. Professor del MIT i membre de l’Acadèmia Nacional de las Ciències als Estats Units, aquest informàtic italonamericà és conegut pels seus treballs en criptografia de clau pública, signatures digitals i computació segura.

En el capítol de supercomputació, Katherine Yelick, professora d’enginyeria elèctrica i supercomputació a la universitat de Berkeley, serà l’encarregada d’impartir la keynote. Yelick és membre de l’Acadèmia nord-americana d’enginyeria.

A banda, també hi destaquen les ponències de Paul Messina i Qian Depei, que, amb altres experts de renom, avaluaran el full de ruta cap als superordinadors exascala. Messina va exercir d’assessor sènior de la direcció general CERN entre 2002 i 2004, de director del centre de supercomputació a la Universitat de Caltech i de director científic al laboratori nord-americà Argonne (especialitzat en ciència i enginyeria).

Per la seva banda, Qian Depei és degà a la universitat xinesa de Sun Yat-Sen. Depei és el responsable científic de més de 860 projectes de computació d’alt rendiment i de la instal·lació del superordinador més potent del món, que compta amb tecnologia 100% xinesa.

Thomas Skordas, director del departament de Digital Excellence and Science Infrastructure de la Comissió Europea, farà de moderador del panel de discussió en temes de supercomputació.

Finalment, uns dels esdeveniments paral·lels més destacats a l’ACM Europe Conference és el de WomENcourage 2017, una trobada científica que serveix també per explorar les oportunitats laborals i de formació per a les professionals de la informàtica i altres àrees relacionades. En aquesta edició, la presidenta de les jornades és Núria Castell Ariño, de la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB). Començarà el 6 de setembre amb un hackathon, per continuar amb un workshop i acabar, el dia 8, amb un seguit de ponències.

El Barcelona Supercomputing Center és l’amfitrió i organitzador d’aquesta conferència.