Els investigadors del BSC Rachel Lowe i Markus Donat, nomenats professors de recerca ICREA

04 Febrer 2022

Dos investigadors del departament de Ciències de la terra del Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC) han estat nomenats professors d'investigació ICREA en la darrera convocatòria. Es tracta de Rachel Lowe, líder de l'equip de Resiliència de Salut Global del grup de Serveis del sistema terrestre i de Markus Donat, col·lider del grup de Predicció climàtica.

La investigació de Rachel Lowe consisteix a modelar l'impacte del canvi ambiental a les epidèmies de malalties infeccioses, per informar sobre les estratègies de prevenció i el control de malalties. Ha publicat investigacions d'alt impacte sobre la modelització del risc de malalties sensibles al clima, amb un enfocament a la integració de pronòstics climàtics estacionals als sistemes d'alerta primerenca del dengue a Amèrica i al Sud-est Asiàtic. És la directora executiva de Lancet Countdown a Europa, una col·laboració transdisciplinària que rastreja el progrés en la salut i el canvi climàtic. El 2018, va guanyar el premi Water Award for Research de la Societat Internacional per a Malalties Tropicals Desateses (ISNTD).

Markus Donat és un investigador del clima centrat en comprendre i predir com canviaran els esdeveniments climàtics extrems, com ara onades de calor, fortes pluges i tempestes, en els propers anys i dècades. Això implica estudiar els processos meteorològics i climàtics que impulsen o amplifiquen aquests esdeveniments extrems, i com es veuen afectats per la variabilitat climàtica i el canvi climàtic a llarg termini relacionat amb l'escalfament global. També estudia la viabilitat d'enfocaments terrestres per mitigar el canvi climàtic mitjançant l'eliminació i l'emmagatzematge de diòxid de carboni de l'atmosfera, i com es veuen afectats aquests enfocaments de mitigació pels riscos relacionats amb el clima. Markus ha rebut diversos reconeixements per la seva investigació, inclòs el Premi Internacional de Dades del Programa Mundial de Recerca del Clima el 2017 i el Premi Premi AXA de la Ciència del Clima 2021.

Sobre ICREA

La Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), creada el 2001, és una fundació abonada per la Generalitat de Catalunya i que està regida per un Consell d'Administració. El seu objectiu és promoure la recerca en qualsevol camp del coneixement, facilitant la consolidació de la recerca col·lectiva i la retenció de personal amb talent al sistema de centres de recerca i de les universitats catalanes. Mitjançant un procés de selecció basat en el talent científic, ICREA contracta científics d'alt nivell de tot el món perquè treballin i cooperin amb centres de recerca i universitats locals.

  • Aquests són els professors ICREA del BSC: https://www.bsc.es/es/descubre-el-bsc/excelencia-en-investigacion/erc-e-icrea