Els confinaments influeixen en el desenvolupament de la pandèmia? El BSC crea un sistema obert per contestar aquesta pregunta

07 Desembre 2021

La revista Scientific Data, pertanyent al grup editorial Nature, ha publicat l'article que presenta la iniciativa COVID-19 Flow-Maps, un sistema obert d'informació geogràfica sobre COVID-19 i la mobilitat dels ciutadans a Espanya, que s'ha desenvolupat al Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC).

Es tracta d'un sistema d'informació geogràfic obert que integra dades geolocalitzades amb referències creuades sobre la mobilitat humana, a diferents escales de resolució, i els casos de COVID-19. A l'article es presenten els diferents dataset integrats consolidats en un recurs accessible així com una eina de visualització.

Sota el títol “COVID-19 Flow-Maps an open geographic information system on COVID-19 and human mobility for Spain”, l'article mostra com la integració de les dades de mobilitat i incidència Flow-Maps és necessària per estimar el risc de contagi de COVID-19 d'una zona determinada associada a l'afluència de ciutadans procedents d'altres àrees geogràfiques.

per exemple, en un estudi en progrés, els datasets de la plataforma COVID-19 Flow-Maps han estat utilitzats per analitzar l'efecte de la política de tancament de bars i restaurants aplicada a Catalunya entre octubre i novembre. L’estudi compara les diferències de mobilitat amb l’evolució de casos observats durant cinc setmanes entre Barcelona i Madrid, on no es van aplicar les restriccions. Els resultats preliminars indiquen que aquestes mesures adoptades pel Govern català van tenir impacte a la mobilitat, que es va reduir, especialment els caps de setmana. A més, va provocar que els ciutadans en canviessin el comportament. És a dir, no substitueixen la trobada amb amics i familiars a locals de restauració, sinó que romanen a la seva pròpia zona.

Els resultats de l'estudi, que encara es troba en la fase de revisió, també posen de manifest que la reducció de mobilitat mostra una correlació estadísticament significativa amb la reducció de casos, cosa que suggereix que la política de tancament de bars i restaurants introduïda pel Govern va contribuir a desaccelerar la taxa de creixement de la incidència de COVID-19 a Catalunya.

Actualment se segueix investigant de forma activa la relació entre mobilitat i evolució de casos amb l'objectiu d'identificar les polítiques i la intervenció no farmacològiques que han tingut millor impacte en el control de la pandèmia.