El projecte europeu S2S4E llança nous pronòstics meteorològics globals a llarg termini

20 Juny 2019

El BSC coordina aquesta eina, la principal novetat de la qual és que pot mostrar tant pronòstics subestacionales com estacionals de precipitació, radiació solar, temperatura i vent.

L'eina DST ha estat desenvolupada específicament per al sector energètic.

El projecte S2S4E, finançat amb fons de la Unió Europea (UE), presenta avui els seus nous pronòstics subestacionales i estacionals que han de permetre una millor preparació per als fenòmens meteorològics extrems en un clima canviant i que podrien ser útils per als professionals de protecció civil i aquelles indústries dependents del clima. El nou pronòstic està disponible en línia i s'anomena S2S4E Decision Support Tool (DST). Mostra pronòstics a escala global de precipitació, radiació solar, temperatura i vent que van des d'una setmana fins a tres mesos vista.

"Moltes persones sovint pensen que el canvi climàtic és una cosa que tindrà lloc en 20 a 30 anys, però està passant ara, amb nous rècords de calor i precipitacions cada any. Les metodologies actuals que miren cap al passat no tenen en compte aquesta variabilitat climàtica, però sí que ho fan els nostres pronòstics subestacionales i estacionals ", assegura el coordinador del projecte Albert Soret del Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC).

"El canvi climàtic implica que veurem més i més esdeveniments climàtics extrems diferents a tot el que hem experimentat abans, i necessitem eines que ens ajudin a adaptar-nos a aquests canvis", diu Soret.

Desenvolupat per experts en energia per experts en energia.
El DST s'ha desenvolupat específicament per al sector energètic i, per tant, també mostra pronòstics de demanda d'energia elèctrica o la producció d'energia eòlica, solar i hidroelèctrica.

Ha estat desenvolupat per científics del clima en cooperació amb companyies energètiques, prenent com a base el pronòstic operacional global de l'European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, així com els pronòstics del National Center for Environmental Prediction. Mitjançant mètodes estadístics s'han calibrat i millorat aquestes prediccions.

"El DST és el primer intent real de convertir el coneixement d'avantguarda pel que fa a la investigació del clima a un servei operatiu adaptat al mercat de l'energia", diu Soret.

"Hem aplicat nous mètodes d'investigació per explorar les fronteres de les condicions climàtiques per a les pròximes setmanes i mesos", afegeix.

Les empreses energètiques ENBW, EDPR i EDF es troben entre els socis del projecte.

Han contribuït al desenvolupament del DST en proporcionar informació sobre quin tipus d'informació necessiten els diferents actors vinculats al mercat de l'energia, i al personalitzar la interfície perquè mostri els pronòstics d'una manera que els sigui útil.

Ajudarà a la presa de decisions
"El mercat energètic i la gestió de riscos es basa en la presa de decisions. Amb el fort creixement de les renovables, la influència del clima en el mercat energètic està augmentant cada vegada més. El pronòstic meteorològic d'avantguarda ja és clau per a l'èxit en el negoci de l'energia, i la seva importància definitivament seguirà augmentant en el futur ", diu Christoph Elsässer, analista de meteorologia energètica a ENBW.

Mathieu Salel, estratega d'innovació de la consultora francesa LGI, també soci en el projecte, està d'acord i diu que els beneficis de l'eina per al negoci de l'energia són "molt clars".

"En un sector dependent del clima, com més informació sobre el clima es tingui, menor serà el risc que es prengui en les decisions empresarials", diu Salel.

"El DST també serà bo per al clima perquè millorarà la integració de les energies renovables en el subministrament d'energia en fer que els pronòstics per a la producció d'energia solar, eòlica i hidroelèctrica siguin més fiables, el que significa que la dependència dels combustibles fòssils es pot reduir ", afegeix.

El DST (la versió beta) està disponible a http://www.s2s4e.eu/dst, i el seu ús serà gratuït almenys fins a finals de novembre de 2020.

També és útil per a professionals d'altres indústries.
Tot i haver estat desenvolupat per al sector energètic, les previsions del DST també poden ser d'interès per a professionals d'altres sectors.

"Hem col·laborat amb molts usuaris d'energia per desenvolupar aquesta eina, però els agricultors, protecció civil i emergències o analistes del temps i del clima a les companyies d'assegurances també podrien beneficiar-se'n", diu Isadora Jiménez, experta en transferència de coneixement en el BSC, i part de l'equip de coordinació del projecte.

"El sector vitivinícola és un exemple clar. Saber amb anticipació si una temporada serà particularment seca o humida pot marcar la diferència per als productors de vi quan decideixen com podar les vinyes per protegir-les de la humitat o de la calor, o quan decideixen com controlar plagues", afegeix.

"En general, com més aviat sapiguem com serà el clima, millor podrem planificar i preparar-nos per a això", diu Jiménez.

Analitzarà previsions prèvies
A més d'estar disponibles en línia i actualitzar-se contínuament, un butlletí amb el pronòstic es publicarà cada mes, explicant els pronòstics per a les pròximes setmanes i mesos. Aquests butlletins també presentaran una anàlisi de com d'encertades van ser les previsions del mes anterior.

"Per tal d'avaluar la qualitat de les previsions del DST, l'impacte de l'eina en el dia a dia dels usuaris s'analitzarà en el projecte. D'aquesta manera, per a finals de 2020, podrem informar sobre quants diners podria estalviar un usuari d'aquesta eina ", explica Jiménez.

"Durant els propers 18 mesos també organitzarem seminaris web mensuals per explicar els pronòstics i respondre a les preguntes que les persones puguin tenir sobre l'eina i els seus pronòstics", afegeix.

"Les companyies energètiques poden provar l'eina amb nosaltres i, en donar-nos la seva opinió rebran a canvi consells de les persones que estan creant els pronòstics del DST", diu Jiménez.

Si treballes per a una empresa energètica i estàs interessat en provar el DST, envia un correu electrònic a s2s4e@bsc.es.

Sobre S2S4E
S2S4E (Sub-Seasonal to Seasonal Climate Forecasting for Energy) és un projecte finançat pel programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la UE que està treballant per fer que els pronòstics a llarg termini per a les energies renovables siguin més fiables i fàcils d'utilitzar .

Està coordinat pel BSC i els 12 socis del projecte provenen de set països diferents d'Europa (Espanya, França, Noruega, Alemanya, Itàlia, Regne Unit i Suècia).

Més informació en els següents vídeos:

https://www.youtube.com/watch?v=K0AQENTydpk#action=share

https://www.youtube.com/watch?v=Bm8u-8MD-fs&feature=youtu.be