El programa del BSC ‘Som Investigadores’, guardonat amb el Premi Nacional de Recerca de comunicació científica

26 Abril 2022

A l’activitat, adreçada a l’alumnat de tercer i quart de primària, hi han participat més de 13.000 estudiants.

El Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC) ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Recerca en la categoria de comunicació científica pel projecte ‘Som Investigadores’. La Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) han volgut reconèixer la tasca del BSC per fer atractives les matèries STEM per a l’alumnat de cicle mitjà d’educació primària, amb especial èmfasi en les nenes, tot contribuint a reduir la bretxa de gènere en aquest camp.

El programa ‘Som Investigadores’ va posar-se en marxa el curs escolar 2018-2019, gràcies a la col·laboració de Barcelona Activa. La seva principal activitat són les visites al superordinador MareNostrum adreçades a les aules de tercer i quart de primària. Aquesta activitat ja ha comptat amb la participació de més de 13.000 estudiants. La voluntat de la iniciativa no és només captar l’atenció de les alumnes d’entre 8 i 10 anys envers la ciència i la tecnologia, sinó també col·laborar en la creació de models femenins en les àrees STEM i formar el professorat de primària en el pensament computacional.

Diversos estudis apunten que la menor presència de noies en les carreres STEM té la seva arrel en creences que les nenes i noies adopten en edats molt primerenques (primària i primers cursos de secundària), creient que aquestes vocacions són més pròpies del gènere masculí i que aquesta no és una sortida professional per a elles.

Visites lúdiques i en femení

Amb les visites incloses al programa, l’alumnat poden entendre què vol dir programar i donar instruccions a un ordinador, jugar a simular el fons marí i posar a prova les avantatges del càlcul en paral·lel, que és el mètode que utilitzen els superordinadors per obtenir resultats de manera més ràpida. També descobreixen la importància de les dades per comprendre el nostre entorn, la connectivitat i l’eficiència energètica.

Amb motiu de la pandèmia de COVID-19 es va digitalitzar la iniciativa per poder-la fer tant a les instal·lacions del BSC com a les escoles. Actualment el centre l’ofereix l’activitat en quatre modalitats: presencialment a les instal·lacions del BSC, presencialment a les aules, telemàticament (amb acompanyament online de les educadores) i a càrrec del professorat a partir dels continguts disponibles a la web del BSC.

El professorat interessat en què la seva aula de primària participi a les visites pot enviar un email a visitesprimaria@bsc.es.