El BSC treballa per una aviació més sostenible

07 Juny 2022

Investigadors del Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) van participar els passats 9 i 10 de maig a la reunió inicial del projecte CAELESTIS, finançat sota el marc de Horizon Europe-RIA. El projecta compta amb el suport de l'Agència Executiva Europea de Clima, Infraestructures i Medi Ambient (CINEA). CAELESTIS pretén desenvolupar un Ecosistema simulat i interoperable (Interoperable Simulation Ecosystem (ISE), en anglès) que sigui integrat, pioner i segur caminant cap a una poca d’aviació europea més sostenible.

S'espera que les emissions del sector aeronàutic a la UE augmentenaran en un 50% en 2050 comparat amb en comparació a 2019. Com a impulsora dels objectius de neutralitat climàtica i per a respondre a aquest desafiament, la UE està liderant la cerca de solucions per a disminuir les emissions donant suport a la cerca de solucions en a través del seu suport a solucions en el sector aeronàutic. A més de contribuir a les metes de la neutralitat climàtica de la UE per a 2050, CAELESTIS contribuirà a la competitivitat de la indústria aeronàutica de la UE i brindarà als proveïdors d'eines l'oportunitat d'ampliar les seves eines o crear noves gràcies a l'ecosistema que crearà.

Coordinat per AIMEN Centre Tecnològic, el projecte compta amb 11 col·laboradors de 7 països membres de la UE i tindrà una durada de 42 mesos. Desenvoluparà un ISE que realitzarà un flux de dades multidireccional al llarg de la cadena de valor de l'aeronau vinculant el disseny del producte i eines d'enginyeria. L'objectiu és per a accelerar el disseny i l'optimització d'enginyeria de configuracions d'aeronaus i motors, així assegurant que pugui ser fabricat des de la conceptualització del disseny. Aquest ISE permetrà a la indústria aeronàutica de la UE dissenyar i fabricar motors i estructures d'avions disruptius amb millors capacitats de predicció. La finalitat és millorar l'espai de disseny i reduir les incerteses que es podrien trobar al llarg del cicle de vida del producte i l'enginyeria, que actualment limiten la seva posada en servei

Jorge Ejarque, enginyer de recerca sènior i investigador principal del BSC per a aquest projecte, juntament amb els equips del BSC de Computer Sciences yand Computer Applications in Science & Engineering (CASE), liderarà, entre altres contribucions, el disseny i desenvolupament d'un ecosistema digital. El seu treball es centrarà en per a permetre la integració flexible d'eines de simulació per a productes, processos i serveis d'optimització impulsats per la indústria sota demanda en computació d'alt rendiment (HPC en les seves sigles en anglès). Infraestructures HPC, en concret les tecnologies de COMPSs and Alya , tindran un paper integral en aquest projecte a través de la seva execució de càlculs massius, prediccions i fluxos de treball de simulació i la seva capacitat per a oferir resultats optimitzats de disseny i enginyeria en escales de temps realistes.

Sobre el Projecte de CAELESTIS

CAELESTIS (Hyperconnected simulation ecosystem supporting probabilistic design and predictive manufacturing of next generation aircraft structures) és un projecte finançat per l'EU amb un prespupuesto de 5,9 milions d'euros que es va iniciar l'1 de maig 2022 amb una durada de 42 mesos. Sota la coordinació de AIMEN Centre Tecnològic (AIM) (ES), el projecte agrupa un consorci multidisciplinari: BSC (ES), Universitat de Girona (ES), Addcomposites Oy (FI), ESI Group (FR), ESI Programari Germany GMBH (DE), Insitut de Recherche Technologique Jules Verne (FR), Institut Technlólgico de Aragon (ES), Technische Universiteit Delft (NL), Ebos Technologies limited (CY), GKN Aerospace Sweden AB (ES), RTDS- Verein Zur Forderung der Kommnikation und Vermittlung von Forschung, Technologie und Innovation (AT). El projecte CAELESTIS ha rebut finançament en virtut de l'acord de subvenció núm. 1010568.