El BSC s'associa amb el Centre Japonès de Ciències Computacionals RIKEN

13 Octubre 2022

Ambdós centres han signat un Memoràndum d’Enteniment de Col·laboració en Investigació per a incrementar la cooperació internacional.

El Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) i el RIKEN Center for Computational Science (R-CCS), el centre líder en investigació de supercomputació a Japó, han signat un Memoràndum d’Enteniment (MOU) per a la col·laboració en investigació. Aquest MOU és una expressió d'interessos recíprocs en educació i investigació per augmentar la cooperació internacional entre ambdues parts, incloent-hi l'ús de la supercomputadora Fugaku (RIKEN) i MareNostrum 4 i 5 (BSC-CNS).

L'acord preveu la implementació de diferents programes i activitats, com l'intercanvi d'investigadors, estudiants i personals, l'intercanvi d'informació científica i tecnològica i materials d'investigació, i l'execució de diferents projectes de col·laboració en recerca. El MOU tindrà una vigència de tres anys, prorrogable per les parts.

El BSC-CNS i RIKEN s'han compromès a desenvolupar diferents projectes de col·laboració en investigació, que inclouen: el desenvolupament de bessons digitals urbans, una simulació virtual de tots els components d'una ciutat amb un enfocament particular en el trànsit i la mobilitat de vianants per millorar l'habitabilitat, la sostenibilitat i l'adaptació al canvi climàtic, així com la resiliència davant d'amenaces naturals i socials; i l'elaboració d'un ecosistema de software general per a l'ús d'Intel·ligència Artificial (IA) en entorns de simulació científica.

Altres projectes d'investigació seran l'intercanvi de processos i eines per avaluar el rendiment dels sistemes semblants a FX1000 i un nou model de programació per admetre el paral·lelisme asíncron i l'heterogeneïtat de dispositius amb FPGA en xarxa.

De conformitat amb les lleis i reglaments relatius a les dades personals, totes les dades intercanviades entre les parts es processaran amb les úniques finalitats relacionades amb l'acord de col·laboració científica.

El MOU ha estat firmat a Kobe, Japó pel Director de BSC, Mateo Valero, i el Director de R-CCS, Satoshi Matsuoka