El BSC participa en un estudi per detectar alteracions en la microestructura cerebral de persones amb un major risc genètic de patir Alzheimer

21 Juny 2018

Els resultats de la recerca són fruit de l’Estudi Alfa del BBRC, impulsat per la Fundació Bancària “la Caixa”, i de la col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center.

Els investigadors del centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, el Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), han detectat alteracions en la microestructura de la substància blanca cerebral de persones cognitivament sanes de mitjana edat i portadores de dues còpies del gen que confereix el major risc genètic de desenvolupar la malaltia d'Alzheimer, l’APOE-Ɛ4. Els resultats del treball han estat publicats recentment a la revista Alzheimer’s Research & Therapy, i han estat possible gràcies a les proves de neuroimatge realitzades en el marc de l’Estudi Alfa, impulsat per la Fundació Bancària “la Caixa”.

L’estudi ha analitzat per ressonància magnètica per difusió les imatges cerebrals de 532 participants de l’Estudi Alfa, agrupats segons el seu risc genètic a desenvolupar Alzheimer i la seva edat. Totes les persones tenim el gen APOE i heretem una combinació de dues variants de tres al·lels: Ɛ2, Ɛ3 i Ɛ4. Aquest gen codifica una proteïna que s’encarrega principalment del transport de lípids, com el colesterol, i l’eliminació dels cúmuls de la proteïna beta amiloide.

Amb el suport científic del Barcelona Supercomputing Center (BSC), els investigadors del BBRC van analitzar paràmetres sensibles a alteracions microestructurals de la substància blanca cerebral a partir d’imatges de ressonància magnètica, com la difusió mitja, axial i radial, i l’anisotropia fractal dels participants a l’estudi. D’aquesta manera, van identificar que els participants amb un o dos al·lels Ɛ4 del gen APOE presentaven canvis microestructurals en la substància blanca, independents dels canvis que estan vinculats a l’edat.

Pablo Ródenas, coautor de l’article i HPC support i consultor d’aplicacions del BSC, explica que des del nostre centre “vam compilar i instal·lar el software i les llibreries requerides per executar els experiments, vam instal·lar tot el workflow i ens vam encarregar de les múltiples execucions al clúster, necessàries per a obtenir els resultats publicats”.

L’estudi ha comptat amb la participació dels investigadors del BSC, gràcies al conveni de col·laboració signat amb el BBRC, i ha tingut com a col·laboradors a investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), el CIBER de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN), i el CIBER de Fragilitat i Envelliment Saludable (CIBER-FES).

Més informació aquí.