La iniciativa compta amb la participació de l’Institut de Ciències de l’Educació de la UPC, Barcelona Activa, Anthesis Lavola i el programa mSchools.
El Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC) organitza un curs de formació adreçat a ajudar el professorat de primària a introduir el pensament computacional a les aules. El curs ofereix eines i coneixements que poden contribuir a fomentar les vocacions cientificotecnològiques entre l'alumnat. Aquesta iniciativa compta amb la col·laboració de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), de Barcelona Activa, d’Anthesis Lavola i de mSchools (un programa impulsat pel Mobile World Capital Barcelona, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i GSMA). Busca fomentar un ús didàctic i creatiu dels dispositius mòbils a les aules i està a l’abast de qualsevol docent i escola de Catalunya. El període d’inscripcions ja està obert i s’hi pot accedir des d’aquest enllaç.
El curs, titulat “El pensament computacional a l’aula de primària: IA, big data i supercomputadors“, constarà de tres sessions de quatre hores de durada cada una i s’impartirà els dissabtes 9, 16 i 23 de maig. En aquestes sessions, que tindran un format de taller, alguns investigadors del BSC els presentaran conceptes com la supercomputació, la intel·ligència artificial, la internet de les coses, les simulacions o el big data, per exemple. A banda, els professors faran un taller pràctic on podran experimentar amb els continguts mSTEAM del programa mSchools, fets en col·laboració amb el BSC.
A la primera sessió, els mestres faran una immersió a la supercomputació, participant, com si fossin alumnes, a una de les visites del programa “Som Investigadores” que el centre ofereix regularment a aules de primària i que l’any 2019 van poder gaudir 5.500 alumnes. El mateix dia, Enric Banda, expert en política científica i col·laborador del BSC, explicarà als professors assistents què és un supercomputador i quines aplicacions té per a la recerca científica, mentre Barcelona Activa oferirà una xerrada sobre educació i nous perfils laborals.
A la segona sessió, la investigadora Rosa Badia els acostarà conceptes com intel·ligència artificial, machine learning, big data i internet de les coses, mentre que l’investigador Mariano Vázquez els endinsarà en el món de les simulacions per a la recerca científica. Per la seva banda, la investigadora Cecilia Salvoro explicarà què és la bioinformàtica i per què es necessiten els superordinadors per fer recerca genòmica.
A la darrera sessió, els docents podran provar els experiments i activitats proposats en els mòduls mSchools mSTEAM, que apropen conceptes com l’IA, les simulacions i el machine learning a les aules. Finalment, es farà una sessió creativa on el professorat podrà utilitzar els materials mSTEAM com a base per crear les seves pròpies propostes educatives.
Els professors assistents amb dret a certificació obtindran el corresponent certificat a través del sistema informàtic del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.